Pages Navigation Menu

Zimbrul revine in Romania, la peste 200 de ani de la disparitie

Zimbrul revine in Romania, la peste 200 de ani de la disparitie

La doua secole de la disparitie, zimbrul european a revenit in Romania. Primele 17 animale au ajuns in luna mai de la rezervatii naturale si crescatorii din intreaga Europa.

In trecut, zimbrul european domnea in padurile de pe continent, din Peninsula Iberica si pana in Rusia, insa vanatoarea si inaltimea arborilor l-au eliminat treptat. La fel s-a petrecut si in Romania, unde zimbrul tocmai a revenit la doua secole de la disparitie, in urma unui proiect de repopulare.

Primele 17 animale au ajuns aici in luna mai, de la rezervatii naturale si crescatorii din intreaga Europa, iar pana in luna octombrie, vor fi supravegheate si se vor afla in semicaptivitate, dupa care zimbrii vor fi lasati in libertate in padurile din Tarcu Armenis.

puiul-de-zimbru-din-padurea-slivut1342631012

Aceasta regiune din Carpati a fost selectata pentru ca in trecut a constituit unul dintre habitatele principale ale zimbrului, zona este nepopulata, biodiversitatea este extinsa, gasindu-se si coridoare ecologice ce usureaza supravietuirea si reproducerea celui mai mare mamifer din Europa.

Dupa perioada de adaptare, animalele vor trai in libertate deplina intr-o zona de 59.000 de hectare. Nu vor mai primi de mancare de la cei care au organizat repopularea – Rewilding Europe si World Wide Fund Romania (WWF) – decat daca iarna va fi prea dura si va forta interventia omului.

“Este o zi foarte importanta, pentru ca in mod normal obisnuim sa pierdem astfel de specii, insa astazi am castigat una in aceasta zona”, a declarat directorul WWF din Romania, Magor Csibi, la momentul sosirii zimbrilor. “Daca vreme de multi ani, solutia pentru a apara ecosistemul se baza pe indepartarea oamenilor, acum vedem cum oamenii si natura au sansa de a convietui”, a mai spus el.

Aceasta repopulare este o noutate in Europa, pentru ca este prima care are loc nu intr-o rezervatie naturala, ci in locuri in care animalele se vor bucura de deplina libertate de miscare. “Zimbrul face parte din patrimoniul nostru cultural uman”, explica la randul sau si Adrian Hagatis, care se ocupa de proiectul Rewilding Europe in Carpatii Meridionali. “Este vorba de o specie care a disparut in Romania cu peste doua secole in urma, insa nu a disparut niciodata din mintile si sufletele noastre”, asigura el.

Ultimul zimbru in libertate a fost vanat in Romania in 1790 in muntii din Transilvania.

Cu proiectul “Zimbrii din Muntii Tarcu” se urmareste mai ales “imbinarea protejarii naturii si habitatului cu dezvoltarea locala, prin crearea unei retele de obiective turistice”, mai spune Hagatis. “Locuitorii din zona ne sprijina initiativa, contribuind cu terenul si colaborarea lor apreciabila, astfel ca aceasta specie sa se adapteze la noul stil de viata salbatica”, mai spune el. In plus, expertul subliniaza si faptul ca au fost deja angajati doi padurari si ca vor aparea si mai multe locuri de munca, datorita turismului ecologic.

Zimbrii se vor inmulti in vara acestui an, pentru ca se vor naste alti 10, iar turma se va mari cu cate 20 in fiecare an, astfel ca va ajunge la cel putin 200 in 2024. Insa daca animalele se inmultesc asa cum se spera, numarul va creste pana la 500 de zimbri.

Potrivit Rewilding Europe, in prezent exista in toata lumea numai 5.046 exemplare ale zimbrului european, dintre care 3.230 traiesc in libertate sau semicaptivitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>