Pages Navigation Menu

Zi semnificativa pentru lituanieni: Independenta fata de GERMANIA si RUSIA

Zi semnificativa pentru lituanieni: Independenta fata de GERMANIA si RUSIA

 Lituanienii sarbatoresc la 16 februarie procramarea independentei fata de doua mari imperii: Imperiul German si Imperiul Rus, eveniment ce a avut loc la sfarsitul Primului Razbi Mondial, in 1918.

lituania newsup.ro

Conform traditiei, de ziua nationala, in Lituania se desfasoara diferite ceremonii, principala comemorare desfasurandu-se in Casa Semnatarilor din Vilnius, care este de altfel si capitala tarii; aici a fost semnata Declaratia de Independenta, in anul 1918.

Numerosi activisti culturali si politicieni lituanieni tin discursuri de la balconul cladirii din Vilnius, timp in care este arborat si drapelul tarii. De asemenea, in biserici si catedrale se tin liturghii speciale, iar in cinstea declaratiei, presedintele Lituaniei gazduieste o receptie pentru semnatarii declaratiei din 11 martie 1990 la Palatul Prezidential.

In 1992, in cinstea lui Jonas Basanavičius, liderul Consiliului Lituaniei la semnarea Actului din 16 februarie, s-a instituit un premiu. Premiul Jonas Basanavičius se acorda pentru activitate pe timp de cinci ani in domeniul studiilor etnice si culturale si se decerneaza in Casa Semnatarilor.

Lituania a a fost mentionata pentru prima data intr-un manuscris medieval german, cronica Quedlinburg din 14 februarie 1009.

Lituania-1000

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>