Pages Navigation Menu

Zambetul Mona Lisei sub lupa

Zambetul Mona Lisei sub lupa

Print

Oamenii de stiinta de la `Geargia Tech` au creat o `Mini Lisa` pe un substrat de aproximativ de 30 de microni in grosime, conform  site-ului FoxNews.com.

Imaginea releva o tehnica care potential ar putea fi folosita pentru a obtine nanomanufacturi  de dispozitive deaoarece echipa a fost capabila sa gestioneze  concentratia moleculelor pe  suprafate de lungimi de scara asa scurte.

Cel mai faimos zambet din lume este acum si cel mai larg zambet din lume.

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologia `Georgia` au `pictat` versiunea cu cel mai larg zambet de pana acum al Mona Lisei – aproximativ 30 de microni in latime, orientativ, la fel de lat ca firul de par al unei femei.

Metoda micron nu s-a bazat pe creioane sau pensule, ci pe chimie si un nou proces numit `ThermoChemical NanoLithography` (TCNL) in care variatii incredibil de precise de caldura au produs umbre mai luminoase sau mai intunecoase de gri, intr-o vopsire speciala.

“Prin reglarea temperaturii, echipa noastra a manipulat reactii chimice, obtinand variatii in concentratiile molecurare pe scara nanometrica“, a spus Jennifer Curtis, profesor al Scolii de Fizica.

Fiecare pixel in fotografie ocupa spatii de 125 de nanometri.

2

Procesul a fost dificil de realizat din cauza picturii blurate si al efectului slab focalizat. Cu toate acestea,  expertii vor  sa extinda procesul pe alte materiale care sa le permita sa obtina un efect mai bun.

Profesorul Curtis si-a exprimat optimismul in ceea ce priveste tehnica abordata si spera ca aceasta sa fie utilizata si in domenii nanoelectronica, optoelectronica si bioingineria.

O foaie din acest proces a aparut  online in  publicatia `Langmuir`.

Sursa foto: FoxNews.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>