Pages Navigation Menu

X-47B – drona care schimba fata razboiului

X-47B – drona care schimba fata razboiului

X-47B_over_sea

Se pare ca viitorul razboiului va gravita in jurul dronelor fara pilot, inarmate pana in dinti si controlate cu ajutorul unor algoritmi coplecsi. Pe 10 iulie specialistii din cadrul Marinei americane au reusit sa aterizeze o drona –X-47B- pe un port-avion in largul coastelor statului Virginia; ce e important la acest eveniment e ca drona in cauza nu a fost controlata de catre om, ci a aterizat doar pe baza algoritmilor mai sus amintiti. Avem deci de a face cu un robot capabil de a zbura si ateriza pe cont propriu.
Pentru specialisti, aparitia acestor ,,jucarii” gata sa produca pagube uriase in cadrul actualelor sau viitoarelor razboaie este foarte ingrijoratoare. Cei care se pot bucura de investitia facuta sunt membrii Armatei SUA, care au declarat ca ,,nu se intampla foarte des sa arunci o privire spre viitor”, si nici ca puteau avea mai mare dreptate. La cei opt ani si peste 1.4 miliarde dolari investiti drona se vrea a reprezenta un element cheie din dotarea armatei americane, reusindu-se astfel evitarea de pierderi de vieti umane.
Drona are o forma triunghiulara, o uriasa pisica de mare fara coada, lucru ce o include in categoria urmatoarei generatii de aeronave invizibile (pentru radar). Caracteristicile acesteia sunt impresionante, se presupune ca pana la inceputul anilor 2020 va fi în masura sa zboare la 1200 mile (1900 km) total independenta, executand in acelasi timp misiuni complexe. Un alt lucru important este ca drona poate fi alimentata cu combustibil in zbor.

Imediat ce publicul american va constientiza ce se intampla fie se va ajunge la proteste (ca in cazul celor din timpul Razboiului Rece) fie va aplauda furtunos. Cel de-al doilea scenariu este mai probabil, uitandu-ne la generatiile actuale inconjurate de tehnologie si de jocuri video. Cert este ca astfel de aparate vor fi produse in continuare, Franta, Rusia și China fiind doar cateva din tarile care investesc în acest domeniu.
Imaginați-va o drona imposibil de detectat, cu o incarcatura uriasa de bombe, cu creierul computerizat al celor mai buni piloti de vanatoare si cu o acuratete letala. Parca dintr-o data nu mai vrei sa fii ,,the bad guy’’.

X-47B-UCAS

One Comment

  1. Acest avion este un avion de lupta. Dar americanii supravegheaza toate tarile sa nu se inarmeze, iar ei isi fac un astfel de aparat? Sa fie ei conducatorii lumii?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>