Pages Navigation Menu

Vulcanul Bardarbunga pune pe jar locuitorii din ISLANDA

Vulcanul Bardarbunga pune pe jar locuitorii din ISLANDA

Caldari glaciare (forme de relief ca niste vai) se formeaza langa vulcanul Bardarbunga din Islanda. Vulcanul face parte dintr-un intreg lant aflat sub calota glaciara Vatnajokull, din centrul Islandei – cea mai mare calota din Europa.

iceland-Bardarbunga-volcano

Nu se stie exact cand au inceput sa se formeze, insa oamenii de stiinta de la Met Office spun ca aparitia caldarilor inseamna ca o eruptie a fost impiedicata. Cei de la BBC au anuntat ca specialistii din Islanda au vazut caldarile glaciare in timpul unei survolari: formatiunile au aproximativ 15 metri adancime si si mai mult de jumatate de mila in latime. Vizibilitatea era scazuta, iar cercetatorii incearca sa obtina si alte informatii.

“Caldarile s-au format ca rezultat al topirii ghetii, datorata unei posibile eruptii care a avut loc la adancime”, au declarat specialistii de la Met Office. Activitatea seismica ar fi avut un impact mai mare daca nu ar fi aparut aceste formatiuni.

Fenonenul a avut loc joi, 28 august 2014, si s-a detectat o magnitudine a cutremurului de 5.7. In plus, cu o zi inainte, au fost raportate mai mult de 1300 de cutremure cauzate de lava care se misca intre pietrele de sub gheata.

Regiunea in care se afla vulcanul este localizata la 300 de kilometri de capitala Reykjavik. In zona nu exista asezari permanente, dar in apropiere este un parc national popular printre turisti. Autoritatile au anuntat ca orice eruptie poate duce la inundatii in nordul ghetarului.

Activitatea seismica intensa din jurul vulcanului este un motiv de ingrijoare pentru cei care doresc sa calatoreasca cu avionul. In 2010, vulcanul Eyjafjallajokull a erupt, ceea ce a dus la intarzieri majore ale zborurilor din Europa.

_77213909_be764d01-c18d-465e-84b9-592039aac977

Sursa: http://www.bbc.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>