Pages Navigation Menu

Vrem apa sa ne spalam si lumina sa invatam!

Vrem apa sa ne spalam si lumina sa invatam!

Ziua de 17 februarie 1987 reprezinta un punct important de reper pentru ceea ce avea sa se intample doi ani mai tarziu, in 1989.

Protestul studentilor de la Iasi a ramas in istorie ca fiind primul eveniment de acest tip la adresa autoritatilor comuniste din acea vreme.

protest

Satui de conditiile dezirabile din camine si cuprinsi de gandul libertatii, o mana de studenti din Iasi protesteaza, la 17 februarie 1987, pe strazile din inima Moldovei. Cum era de asteptat, reprezentantii regimului comunist au musamulizat evenimentul, au arestat liderii protestatarilor si unora dintre studenti li s-a interzis sa mai urmeze studii universitare, fiind exmatriculati.

Studenta in acea vreme la Iasi, Maria a marturist ca povestile Occidentului aveau o influenta puternica asupra tinerilor, care se considerau captivi in tara lor. Cu riscul de a fi arestati, studentii hotarasc sa iasa pe strada si sa scandeze lozinci ca: ”Vrem apa sa ne spalam si lumina sa invatam!”. Caldura, apa calda si lumina erau un lux in caminele studentesti. Atfel, apa calda isi facea aparitia in tevile ruginite doar doua ore pe zi si lumina se intrerupea cand pofta de invatat era mai mare. Actiunea nu a fost una pasnica, deoarece studentii rezoltati au provocat si considerabile pagube materiale prin spargerea geamurilor si aprinderea unor focuri in parcuri.

Protestul studentilor ieseni s-a lasat cu o serie de arestari, insa, din acest moment, in ciuda tuturor masurilor aspre, autoritatile par sa piarda situatia de sub control, pentru ca mii de muncitori se vor revolta cateva luni mai tarziu, la Brasov, incepand cu 15 noiembrie 1987. Peste 20.000 de angajati ai Uzinei de Autocamioane Roman au protestat atunci fata de diminuarea salariilor.

Dupa Revolutia din 1989, muncitorii care fusesera detinuti politici in urma protestului din 1987 au sperat ca justitia le va face dreptate, fapt ce nu avea sa se intample.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>