Pages Navigation Menu

Virusul Zika, risc de răspândire pe litoralul Mării Negre

Virusul Zika, risc de răspândire pe litoralul Mării Negre

Pe malul Mării Negre au început să apară insecte din familia țânțarului-negru, deosebit de periculoase, cunoscute și pentru răspândirea virusului Zika.

Virusul Zika, risc de răspândire pe litoralul Mării Negre

Virusul Zika, risc de răspândire pe litoralul Mării Negre

De aproximativ o lună, locuitorii din Constanța se pâng se invazia insectelor. Confrom site-ului bzi.ro, reacția întârziată a autorităților va face ca pe litoral să apară țânțarul-negru, originar din Asia de sud-este.

Institutul Național de Sănătate Publică a cerut primarilor să se ocupe de prevenirea riscului răspandirii virusului Zika, transmis de țânțarul-negru. Dezinsecția trebuie făcuta mai ales în locurile în care sunt deșeuri menajere, vegetație și în zonele acoperite de apă, deoarece țânțarul-tigru este favorizat de zonele umede și calde, fiind doar o chestiune de timp până când acesta să apară și la Constanța.

Țânțarul-tigru este mai mare decât un țântar obișnuit, are o lungime de aproape 10 mm si dungi negre și albe pe corp.

O mămică din Constanța a declarat pentru sursa citată că a văzut o astfel de inscectă.

„Am văzut prima dată un astfel de țânțar duminică. Le-am spus colegelor de la muncă și nu m-au crezut; așa că astăzi, când am văzut altul, l-am prins. Copilul meu are un an și am mare grijă să nu intre insecte în cameră. Astăzi a ieșit cățelul din casă și a dat plasa de la ușa la o parte. Atunci a intrat țânțarul în casă”, a declarat Elena, o mămică din Constanța. 

Țânțarul-negru

Țânțarul-negru

Ce este visusul Zika

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuţă din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin muşcătură de ţânţarii Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale.

În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecţie trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simptome durează între două şi şapte zile, conform gândul.info.

Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicaţiile acestei infecţii, în special cele care vizează femeile însărcinate.  Virusul Zika este asociat unor afecţiuni neurologice şi malformaţii ale fetuşilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecţiei. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.

Citește și: Alertă în România! Bolile imigranților

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>