Pages Navigation Menu

Viitorul suna romaneste

Viitorul suna romaneste

Zilele acestea, Electrolux, una din cele mai mari companii de electrocasnice din lume, desfasoara un concurs international de idei inovative destinat viitorilor designeri. Mai mult, unul din  cele mai populare 10 concepte participante vine din Romania.

b&w

Sorina Rasteanu, masteranda a Facultatii de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, este creatoarea proiectului SET TO MIMIC, care se adreseaza oamenilor cu probleme in a avea o dieta alimentara sanatoasa din diferite motive.  Pe scurt, romanca a conceput un aparat care ar oferi orice gust dorim unui aliment pe care in mod normal nu l-am agreea, dar care este sanatos sau necesar noua. Cum? Simplu: pintr-o amagire a creierului.

Iata ce ne-a spus intr-un mic interviu:

SET-TO-MIMIC.  Cum ti-a venit idea?

Dupa ce am aflat tema concursului de anul acesta – HOW TO IMPROVE LIFE IN 2050 – m-am gandit la lucrurile pe care as vrea sa le imbunatatesc la mine, in ceea ce priveste regimul alimentar. Placerea mea vinovata este sucul carbogazos NEGRU… si mi-am imaginat un pahar in care sa se poata pune apa, sau orice alt lichid,  insa la nivel sensorial, consumatorul sa simta gustul si mirosul oricarei bauturi isi alege din lista aflata pe touchscreen-ul paharului. Apoi am extins ideea si am inclus si farfuria. Principiul este acelasi: se plaseaza alimentul in farfurie, aceasta detecteaza continutul si afiseaza o lista de alte produse. Apoi semnalul va fi trimis la CIP-ul plasat pe cap.

Ce efect ar avea un asemenea produs in societatea actuala? Crezi ca ar fi 100% pozitiv?

Functia principala a conceptului este reducerea de aditivi, zahar si grasimi nesanatoase din alimetatia zilnica. Ma adresez si diabeticilor, persoanelor alergice la anumite produse, dar care vor uneori sa isi satisfaca o placere alimentara. Am o prietena alergica la ciocolata…ar putea plasa un fruct sarac in zahar pe farfurie, iar mirosul si gustul in momentul in care il mananca, sa fie de ciocolata cu lapte.

10342356_633118523432281_905736147_o

Cat de compatibil crezi ca este SET-TO-MIMIC cu o lume a viitorului?

Majoritatea oamenilor cred ca in viitor vom manca “pastile”. Eu totusi cred ca marile companii alimentare care exista pe piata acum vor rezista, intr-o forma sau alta si in 2050, iar datorita populatiei in crestere si ritmului alert de viata, va fi din ce in ce mai greu sa se mentina un stil de viata sanatos. La aceste probleme m-am gandit cand am realizat SET TO MIMIC. In ceea ce priveste plasarea unui dispozitiv la nivelul capului…deja ne confruntam cu problema asta…avem casti bluethooth, Google glasses si Internet in tot felul de gadgeturi portabile.

Care crezi ca este sau ar trebui sa fie rolul tinerilor in inovatie si in gasirea unor solutii la problemele globale actuale?

Plecand de la problemele si necesitatile oamenilor, este foarte usor sa imaginezi tot felul de produse care sa raspunda unor nevoi, iar tehnologia este de partea noastra in acest sens.  Cele mai “ciudate” si aparent irealizabile idei au pornit de la tineri vizionari, care nu se simt constransi de intreabarea “Dar oare se poate realiza asa ceva?”. Eu consider ca pentru un concept bun, se vor dezvolta tehnologii si materiale, astfel incat, in cativa ani, decenii chiar, sa poata fi realizat. Nimeni nu credea in urma cu 30 de ani ca vor exista imprimate 3D cu ajutorul carora sa se poata inlocui organe interne umane, sau ecrane plate care se pot curba printr-o telecomanda.

Pentru a afla mai mule informatii despre concurs, dar si pentru a o vota pe romanca noastra, puteti accesa linkul :  http://electroluxdesignlab.com/2014/submission/set-to-mimic/

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>