Pages Navigation Menu

Viitorul Europei pe strazile Kievului

Viitorul Europei pe strazile Kievului

kiev_riots_042

Ucraina a fost lovita de proteste in ultimele saptamani, iar ca tara se vede impartita intre Europa si Rusia.

Protestele au inceput in luna noiembrie, cand presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat un acord de colaborare comercial cu Uniunea Europeana, proiect aflat in dezbateri de mai multi ani, optand in schimb pentru legaturi mai stranse cu Rusia vecina.

Decizia Executivului de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeana i-au scos pe oameni in strada, iar Viktor Ianukovici a fost acuzat de inalta tradare, pentru ca semnarea tratatul ar fi scos Ucraina din sfera de influenta rusa.

Incepand cu 21 noiembrie 2013, sute de mii de ucraineni au ocupat strazile din Kiev pentru a cere sa fie semnat acordul cu UE. Epicentrul protestului a fost centrul Pietii de Independenta a orasului, cunoscut sub numele de Maidan.

Demonstratiile din aceasta perioada sunt cele mai mari din ultimii noua ani, de la Revolutia Portocalie, cand a fost rasturnat Guvernul. Protestatarii din Ucraina vad aceste demonstratii ca o modalitate de a alege intre Uniunea Europeana si Rusia.

David Frum, colaborator CNN, afirma ca mizele din acest moment sunt chiar mai mari decat cele din 2004-2005: „Mentinerea independentei Ucrainei este un profund motiv  de ingrijorare nu numai pentru ucraineni, ci pentru toate tarile libere din Europa, dar si pentru Statele Unite. Pe strazile Kievului este in joc viitorul Continentului European.”, citat de edition.cnn.com.

 

 

Sursa foto: http://totallycoolpix.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>