Pages Navigation Menu

Viata in spatiu nu este deloc roz

Viata in spatiu nu este deloc roz

timthumb

Pe masura ce cercetatorii incearca sa pregateasca misiuni spatiale la distante tot mai mari de Pamant, ies la iveala tot mai multe efecte ale acestor misiuni asupra corpului omenesc. De exemplu, un studiu realizat recent a aratat ca microgravitatia poate provoca imbatranirea precoce si favorizeaza aparitia timpurie a unor boli specifice varstei a 3-a.

Experimentele au fost realizate la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI). Acestea au indicat ca lipsa gravitatiei poate afecta endoteliul vascular (stratul de celule care captuseste vasele de sange) – favorizand astfel aparitia mai rapida a bolilor cardiovasculare. Rezultatele obtinute au fost publicate in The FASEB Journal.

Silvia Bradamante, unul din autorii studiului relata: “ Intelegerea evenimentelor celulare si moleculare asociate cu senescenta ar putea ajuta la descoperirea unor masuri de prevenire care sa fie utile pentru imbunatatirea calitatii vietii a milioane de oameni”.

chat-with-nasa-astronauts-live-from-international-space-station-february-22nd.w654

In cadrul studiului mentionat mai sus, echipa de cercetare a examinat celule endoteliale in conditiile specifice de microgravitatie de la bordul navei SSI. Ei au mai analizat expresia genelor si sinteza de proteine in aceste celule.

In celulele care “au calatorit” in spatiu s-a observat ca peste 1000 de gene aveau o expresie diferita de cea din celulele obisnuite. De asemenea nivelul citokinelor (molecule asociate cu inflamatia) era ridicat. Acest proces poate amplifica stresul oxidativ, determinand astfel aparitia inflamatiei la nivelul celulelor endoteliale, ceea ce duce la senescenta celulara (imbatranirea biologica) si ateroscleroza.

 

Sursa: Science Daily

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>