Pages Navigation Menu

Vesti bune pentru PLANETA: Stratul de ozon se reface

Vesti bune pentru PLANETA: Stratul de ozon se reface

            Organizatia Meteorologica Mondiala si Programul Natiunilor Unite pentru Mediu anunta ca stratul de ozon, indelung afectat, se reface treptat. Faptul se datoreaza politicii duse impotriva chimicalelor care daunau ozonului din atmosfera.

ozoneee

            Stratul de ozon protejeaza Pamantul de razele ultraviolete ale Soarelui. Prima gaura din stratul de ozon a fost descoperita in 1985, deasupra Antarcticii. De atunci s-a incercat impiedicarea acestui fenomen, prin scoaterea din uz, treptat, a produselor chimice care produceau perforarile – gazele de la aerosoli si chiar de la frigidere. In 1987, peste 200 de tari au interzis aceste substante, prin semnarea Protocolului de la Montreal.

            Specialistii spun ca efectul acestor substante s-ar fi amplificat de 10 ori mai mult pana in 2050. Daca nu ar fi fost luate masuri pentru protejarea stratului de ozon, ar fi fost reportate peste 2 000 000 de cazuri de cancer de piele pana in 2030.

            Directorul executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, Achim Steiner, a declarat ca stratul de ozon se va fi refacut pana la jumatatea acestui secol. Totusi nu poate fi vorba de o refacere completa, din moment ce substantele daunatoare pot ramane in atmosfera ani de zile. In plus, mai sunt si alte probleme legate de mediu care duc la incalzirea globala si la schimbarea climei, iar gazele de sera au atins un nivel record in atmosfera.

            Gazele care au inlocuit substantele daunatoare sunt, totusi, un potential pericol. Este nevoie de noi solutii, de noi inlocuiri pentru a ajuta stratul de ozon sa se refaca in totalitate si pentru a opri incalzirea globala, conferind Planetei echilibrul cu care eram cu totii obisnuiti.

Sursa: http://themindunleashed.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>