Pages Navigation Menu

Unicef avertizeaza asupra abandonului scolar din Romania

Unicef avertizeaza asupra abandonului scolar din Romania

1 din 5 tineri de liceu nu merge la scoala, in timp ce copii de la tara au un risc cu 40% mai mare de abandon scolar sau repetenta decat cei de la oras.

Concluziile apartin celui mai nou studiu UNICEF din domeniul educatiei, realizat pe anii scolari 2010-2011 si 2011-2012. Potrivit acestuia, riscul cel mai inalt de excluziune prin abandon este asociat baietilor din mediul rural.

Aproape 183.000 de copii in anul scolar 2010/2011 si 174.000 de copii in 2011/2012 nu erau cuprinsi in sistemul de invatamant. Aceste cifre reprezinta 19% din populatia de 15-18 ani, se arata in cadrul analizei.

unicef4

Rata abandonului in functie de cele criteriile mediu de rezidenta si gen indica faptul (cel putin pentru anul scolar 2011/2012) ca riscul cel mai inalt de excluziune prin abandon este asociat baietilor din mediul rural (6% in anul mentionat, comparativ cu 4,7% pentru baietii din urban).

La nivelul anului 2011, cea mai mare proportie a populatiei din afara sistemului de educatie era in varsta de 16 ani (aproape 85%), iar aproximativ 81% finalizasera cel mult nivelul gimnazial. Aceasta situatie semnifica faptul ca o proportie importanta din populatia de 15-18 ani necuprinsa in sistemul de invatamant a fost supusa riscului excluziunii de la educatie inainte sau cel mult la absolvirea gimnaziului.

Proportia de aproape 20% a copiilor de etnie roma in segmentul populatiei de 15-18 ani din afara sistemului de invatamant reflecta situatia defavorizata a acestora sub aspectul educatiei, avertizeaza UNICEF.Peste jumatate dintre copiii din afara scolii intervievati au lucrat in cursul ultimei saptamani, aproape doua treimi fiind de gen masculin. Mai mult de 99% dintre acestia au lucrat, insa, fara contract de munca, potrivit comunicatului remis HotNews.ro.

Cea mai redusa rata de cuprindere scolara este inregistrata in Regiunea Nord-Est, regiune cu nivel mai redus de dezvoltare economica, iar cea mai ridicata in Regiunea Bucuresti-Ilfov, cu cel mai inalt nivel de dezvoltare.

Romania are de multi ani cel mai mic buget pentru educatie din cadrul Uniunii Europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>