Pages Navigation Menu

Unde cautam poezia contemporana? (scurt ghid online)

Unde cautam poezia contemporana? (scurt ghid online)

Se pare ca exista o parere mai mult sau mai putin unanima care spune ca nu se mai citeste poezie, ca cei care se mai ocupa inca de asta sunt foarte putini, atat de putini incat seamana cu o secta sau cu un mic grup de nebuni care impartasesc aceeasi boala nervoasa. Sa presupunem ca in general nu aveti o parere preconceputa despre poezie, ca desi poate nu ati citit nimic recent, doriti sa aflati mai multe despre poezia romana contemporana, si va puneti intrebarea: Bine, bine, dar de unde sa incep? In acest articol va oferim un mic ghid online: cateva site-uri unde va puteti informa simplu si rapid despre noii autori de poezie, despre ultimele carti publicate, despre cele mai apreciate si despre locuri unde puteti citi cateva mostre de poezie contemporana care, sa speram, va vor convinge sa mergeti in librarii si sa intrebati de poezie.

foto1

Daca nu vreti sa mergeti in librarii puteti comanda carti din librariile online, orice editura are aceasta optiune, care mai simplifica putin lucrurile pentru poezie. Va recomandam:

Libraria Herg Benet, pe care o gasiti aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/ Tot aici gasiti ultimele aparitii si in materie de proza. Pentru poezie trebuie doar sa mergeti la sectiunea ei unde veti gasi aparitii noi si mai vechi, impreuna cu scurte recenzii pentru aproape fiecare carte pe care o selectati pentru a va putea face o parere, iar in unele cazuri vi se permite sa cititi primele pagini ale cartilor, sa rasfoiti cartea. Site-ul are si o sectiune unde sunt listate toate editurile ce pot fi gasite in libraria online, cu acest prilej puteti trece in revista editurile, pentru a avea un nou loc de plecare; le gasiti aici: http://www.libraria.hergbenet.ro/edituri
Astfel puteti cauta site-urile respectivelor edituri, va puteti familiariza mai bine cu volumele publicate de fiecare, pentru ca pe site-urile editurilor exista de obicei mai multe descrieri/scurte recenzii foarte utile. In plus aflati si cum le puteti comanda direct de acolo.

Apoi puteti face o vizita Librariei Bastilia, o gasiti in Bucuresti in Piata Romana nr.5, iar online aici: http://www.librariumgrup.ro/bastilia
La aceasta adresa puteti afla care sunt ultimele evenimente organizate acolo, si trebuie sa stiti ca poezia e sus in cafeneaua din al 9-lea cer – iata frumoasa descriere: Organizata pe trei nivele, libraria ofera un spatiu primitor si prietenos. Poezia lui Mihai Beniuc, Ultima scrisoare, ii conduce pe cititori spre Al 9-lea cer, podul pe care artistul Ion Barbu l-a transformat intr-o spectaculoasa cafenea cu Afumerie (spatiu pentru fumat). Aici au loc in fiecare saptamana lansari de carte, seri de lectura pentru adulti si pentru copii, concerte, proiectii etc. Acolo puteti rasfoi carti de poezie alaturi de o cafea proaspata.

Pentru poezie in format electronic si pentru traduceri va recomandam revista Poesis International (magazin literar trimestrial, fondat în iunie 2010) – are 12 numere pe care le puteti descarca gratis aici: http://poesisinternational.blogspot.ro/ – tot acolo puteti citi cuprinsul fiecarui numar.

Apoi mai sunt site-uri literare/culturale, enumeram doar cateva:
Hyperliteratura: http://hyperliteratura.ro/
Webcultura: http://webcultura.ro/
Bookblog: http://www.bookblog.ro/
SemneBune: http://semnebune.ro/
LaPunkt: http://www.lapunkt.ro/
Poetic: http://www.poetic.ro/
Subcultura: http://subculturaonline.net/
EgoPHobia: http://egophobia.ro/
TiuK! : http://tiuk.reea.net/
Revista Echinox: http://revistaechinox.ro/

Urmeaza site-urile revistelor literare, apoi chiar blogurile autorilor, pe care insa speram sa le gasiti singuri foarte usor daca le cautati. Bafta cu poezie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>