Pages Navigation Menu

Un tratament dulce pentru afectiuni grave

Un tratament dulce pentru afectiuni grave

Liquorice-root-1024x683

Recent s-a demarat o serie de cercetari care a confirmat ca radacina de lemn dulce are proprietati antiinflamatoare si anticancerigene.

Ultima descoperire in acest domeniu a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea din Minnesota, care au izolat din radacina de lemn dulce un nou compus, Izoanguston A. Acest compus incetineste evolutia formelor agresive de cancer al pielii, fara riscul efectelor secundare periculoase.

Dupa ce compusul Izoanguston A a fost extras, cercetatorii l-au aplicat pe celulele canceroase in laborator si pe cobai cu cancer de piele.  Extractul de lemn dulce a incetinit rata de reproducere a celulelor, blocand eliberarea proteinei care le inmultea.

download

Cercetatorii de la Institutul Pentru Genetica Moleculara Max Planck din Berlin au identificat in radacina de lemn dulce un grup de substante naturale numite amorfrutins. Testele pe soareci care sufereau de diabet de tip 2 au dezvaluit faptul ca, prin consumul de amorfrutins nivelul de zahar din sange se reduce considerabil.

Grupul de substante amorfrutins se leaga de receptorului nuclear numit PPARy care activeaza diferite gene care reduc acizi grasi si nivelul de glicemie din sange. Nivelul redus de glicemie previne dezvoltarea rezistentei la insulin, astfel impiedicand cauza principala a diabetului de tip 2.

Proprietatile antiinflamatoare ale lemnului dulce ajuta la calmarea inflamatiilor de la nivelul ficatului. De asemenea, exista corelatii care sugereaza ca lemnul dulce ajuta la combaterea virusului de hepatita C, iar prin nivelul ridicat de antioxidanti ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.

rainbow-twizzlers

Insa, acesta planta minute consumata in exces poate avea un grad de toxicitate ridicat, astfel cercetatorii incearca sa izoleze compusii benefici de cei daunatori. Un consum excesiv de lemn dulce sau dulciuri din lemn dulce poate fi toxic pentru ficat, pentru sistemul cardiovascular si poate produce hipertensiune.

Se sugereaza intr-un raport al  Comisiei Europene din 2008 ca o persoana nu ar trebui sa consume mai mult de 100 mg de acid glicirizic (compusul principal din lemnul dulce), doarece acesta poate duce la: presiune arteriala crescuta, slabiciune musculara, oboseala cronica, dureri de cap si la un nivel scazut de testosteron la barbati.

Studii comparative sugereaza ca femeile insarcinate care au consumat peste 100 grame de lemn dulce pe saptamana au nascut copii ce obtin scoruri mai mici la testele de inteligenta scolare.

Sursa: www.descopera.ro

www.smh.com

en.wikipedia.org/wiki/Liquorice

Sursa foto: http://www.liquoriceworld.com

http://pixabay.com

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illustration_Glycyrrhiza_glabra0.jpg

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>