Pages Navigation Menu

Un psiholog de la Harvard dezvăluie două aspecte vitale pentru o primă impresie bună

Un psiholog de la Harvard dezvăluie două aspecte vitale pentru o primă impresie bună

Când cunosc prima dată o persoană, oamenii își răspund în minte, conștient sau fără să își dea seama, la două întrebări care vor constitui prima impresie despre noua cunoștință, conform studiului unei profesoare de la Harvard, citat de Business Insider.

ihaonline.org

ihaonline.org

Profesoara Amy Cuddy studiază formarea primei impresii de mai bine de 15 ani și a descoperit că oamenii își răspund repede în minte la întrebările: „pot să am încredere în această persoană?” și ”pot să o respect pe această nouă cunoștință?”.

La studiul asupra primei impresii au lucrat și psihologi, aceștia descoperind anumite tipare în primele interacțiuni dintre indivizi necunoscuți, mai scrie sursa citată. Psihologii denumesc cele două condiții pe care se bazează prima impresie sub termenii de „apropiere” și „competență”, calități ideale pentru cineva care își dorește să facă o impresie bună, mai scrie Business Insider.

Deși mulți oameni ar considera competența cel mai important factor, mai ales într-un mediu profesional, apropierea și încrederea dintre oameni contează cel mai mult la evaluarea unei persoane. „Dintr-o perspectivă evoluționistă, este mai important pentru supraviețuire să știm dacă ne putem baza pe o persoană sau nu”, a spus Amy Cuddy, citată de Business Insider.

Amy Cuddy

Amy Cuddy

Competența este evaluată după ce am stabilit deja că acea persoană merită încredere.

Dacă cineva căruia încerci să-i faci o impresie bună nu are încredere în tine, nu poți schimba prea multe lucruri, dar există riscul să dai senzația de încercare de manipulare a celorlalți”, a mai spus Amy Cuddy.

În cazul în care o persoană își dorește să impresioneze la prima întâlnire, această încercare trebuie să vină după ce a demonstrat că este de încredere. Altfel, efortul de a face o impresie bună devine un obstacol, mai scrie sursa citată.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>