Pages Navigation Menu

Un picnic in spatiu

Un picnic in spatiu

Cand a inceput explorarea spatiului cosmic in anii ’60, existau multe variabile necunoscute cu privire la cum va reactiona corpul uman in acest mediu. Oamenii de stiinta din acea perioada speculau teoria conform careia, corpul uman nu avea cum sa retina mancare in stare de imponderabilitate. Astfel, astronautii ar fi vomitat orice aliment ingerat in gravitatie 0.

m

Insa, aceasta teorie a fost infirmata o data cu experimentele din 1961 si 1962 cand astronautii au avut ca sarcini sa experimenteze cu ingerarea de alimente in stare de imponderabilitate.

Primele feluri de mancare spatiala erau neplacute, majoritatea fiind substante semilichide impachetate in tuburi asemanatoare cu cele de pasta de dinti. Existau si cuburi de mancare comprimata si deshidratata care se rehidratau in gura astronautului la contactul cu saliva.

Era clar ca sistemul trebuia imbunatatit, folosindu-se procesul de liofilizare, mancarea gatită era inghetata rapid si sigilata cu ajutorul unei camere de vid pentru a se extrage apa. Astronautii din cadrul programul Apollo au fost primii care au avut ustensile pentru mancare. Astfel, erau folosite „castroane-lingura”, adica containere de plastic cu mancare deshidratata.  Astronautii injectau castronul cu apa pentru a rehidrata alimentele si apoi deschideau fermoarul pentru a manca cu lingura.

m1

In ziua de azi sunt folosite o serie de tehnici pentru a asigura astronautilor o gama larga de mancare spatiala gustoasa si cu valorarea nutritiva adecvata. Pe acest meniu putem gasi urmatoarele tipuri de alimente:

  1. Mancarea rehidratabila obtinuta prin procesul de liofilizare se refera la alimente precum: omleta, supe, cereale pentru micul dejun etc.
  2. Alimente cu umiditate intermediara, din acestea se extrage doar o cantitate partiala de apa: piersici uscate, pere etc.
  3. Alimentele termostabilizate sunt procesate termic pentru a distruge bacterii si organisme. Astfel, mancare precum fructe si ton, poate fi depozitata la temperatura camerei.
  4. Iradiarea se foloseste pentru produsele din carne. Astfel, carnea gatita este impachetata si expusa radiatiei de raze gamma pentru a impiedica cresterea de bacterii.
  5.  Alimentele proaspete, precum: legume si fructe sunt impachetate in pungi de plastic si curatate in clor.

m2

Surse: http://science.howstuffworks.com/space-food.htm

http://spacetravelfoundation.blogspot.fr/2013/04/the-astronauts-food.html

Sursa foto: http://science.howstuffworks.com/space-food1.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/File:ISSSpaceFoodsAssortment.jpg

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>