Pages Navigation Menu

Un milion de dolari pentru o problema de matematica

Un milion de dolari pentru o problema de matematica

mate

O problema de matematica valoreaza un milion de dolari, premiu oferit de un miliardar din Texas, celui care va reusi sa dezlege misterele ecuatiei pusa in joc. Problema care-l poate imbogatii pe cel care-i va gasi rezolvarea este: “conjectura lui Beal”: daca A^x + B^y = C^z, atunci A, B si C au un factor comun prim. 

Povestea a inceput inca din anul 1997, cand Andrew Beal, proprietarul bancii Beal din Texas a oferit un premiu de 5.000 de dolari pentru aceasta provocare, iar in 2000 a marit suma la 100.000 de dolari. Sumele puse la bataie nu au motivat mintile luminate sa-si puna cunostintele matematice la treaba, fapt ce l-a determinat pe bancher sa ofere, 13 ani mai tarziu, un milion de dolari, in speranta ca uriasa suma ii va mobiliza pe matematicieni si astfel un geniu va putea face demonstratia, relateaza site-ul yoda.ro.

In mod similar, exista un important concurs organizat de Clay Mathematics Institute, care ofera cate un milion de dolari pentru rezolvarea celor 7 mari probleme matematice. Dintre acestea, numai `conjectura Poincaré` a fost rezolvata pana acum de matematicianul rus Grigory Perelman, care a refuzat un premiu de 1 milion $. Problema de matematica pe care a rezolvat-o a intrigat generatii de matematicieni timp de peste 100 ani.

“Dl. Perelman a tinut sa ne anunte personal ca refuza se ridice suma de 1 milion $, dupa ce a rezolvat cu bine dificila problema. In acesta situatie, daca dansul nu se hotaraste sa ridice banii, vom fi nevoiti sa donam suma respectiva, unor institute de cercetari in matematica”, anunta purtatorul de cuvant al Clay Mathematics Institute.

In luna mai a anului curent, Clay Mathematics Institute din cadrul Universitatii Cambridge a anuntat ca Grigori Perelman, in varsta de 43 ani, va primi mult ravnitul premiu, dupa ce acesta a demonstrat pentru prima data celebra Conjectura Poincare. In luna iunie, Perleman a refuzat sa vina la Paris in cadrul ceremoniei in care urma sa i se inmaneze premiul.

Matematicianul rus de etnie evreiasca nu este la prima isprava de acest gen, el refuzand Premiul Nobel pentru Matematica, in anul 2006, la Madrid.

Perlman, locuieste alaturi de mama sa intr-un mic apartament din Sankt Petersburg, vecinii si cunoscutii sai declarandu-se siderati de alegerea acestuia de a trai intr-o stare de saracie lucie. Grigori Perlman a refuzat zeci de oferte venite din partea celor mai prestigioase institute de profil din intreaga lume.

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Un matematician rus a refuzat un premiu de 1 milion de dolari - Atlas Geografic - [...] acest spaţiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională. sursa: newsup.ro Daca ti-a placut articolul, urmareste ...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>