Pages Navigation Menu

Un ceas turn bate din nou după 75 de ani

Un ceas turn bate din nou după 75 de ani

Un ceas vechi de sute de ani a fost repus în funcțiune, după de 75 de ani de pauză, pe turnul clădirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

ceas-muzeul-etnografic-al-transilvaniei

Ceasul de pe clădirea Reduta, care în secolul al XIX-lea era sediul Dietei Transilvane, iar în prezent este sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a fost pus în funcțiune, joi, după aproximativ 75 de ani. La origine unul bisericesc, acesta are un singur arătător și două clopote – unul care bate orele și unul care marchează jumătățile de oră.

“Este un ceas de turn din secolul al XVIII-lea, mai precis din anii 1730 – 1740, astfel încât i-am spus ceasul istoric al Clujului. Este unul dintre cele mai vechi ceasuri de turn din România, cu un mecanism a cărui proveniență nu se cunoaște, pentru că nu au fost identificate niciun fel de inscripționări sau mărci pe piesele acestuia”, a explicat directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

Inițial, ceasul a fost amplasat în turnul baroc al Bisericii Romano-Catolice “Sfântul Mihail” din centrul orașului, care a fost, însă, demolat în anul 1763, după ce a fost avariat în urma unui cutremur. Ceasul a fost apoi mutat în turnul Porții Mănășturului, unde a stat până în anul 1840, când şi acest turn a fost demolat pentru a permite lărgirea străzii la intrarea în oraș dintre vest.

În 1840, ceasul a fost mutat în turnul de pe clădirea Reduta din centrul Clujului, care era principala clădire publică a orașului, unde a avut loc procesul memorandiștilor, dar care a găzduit și concerte susținute de mari muzicieni ai lumii, printre care Franz Liszt, Johannes Brahms, Bela Bartok și George Enescu.

Ceasul a funcționat acolo până în perioada interbelică, iar apoi s-a oprit pentru că nu s-au mai găsit meșteri care să îl repare. De-a lungul anilor, ceasul a suferit mai multe reparații. Piesele ceasului sunt numai îmbinate, nu există niciun șurub, fiind o tehnică foarte veche de realizare a acestuia.

DSC_1369

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei a subliniat că punerea în funcțiune a ceasului de turn a fost posibilă după ce a fost găsit un ceasornicar specializat în astfel de orologii, Jakabhazi Alexandru.

“Acesta a reușit să refacă mai multe componente care lipseau și l-a reparat, punându-l în funcțiune. Ceasul trebuie tras manual, iar în această perioadă instruim mai multe persoane care se vor îngriji de buna funcționare a ceasului. Costurile reparării ceasului, de circa 37.000 de lei, s-au asigurat din veniturile proprii ale muzeului”, a menționat Sălăgean.

La rândul său, ceasornicarul Alexandru Jakabhazi a spus că cele mai importante piese au fost distruse sau nu au mai fost găsite la locul lor, astfel încât a trebuit să le refacă de la zero, manual.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>