Pages Navigation Menu

Un caiet al lui Alan Turing, care a descifrat codul Enigma folosit de nazişti, va fi vândut la licitaţie

Un caiet al lui Alan Turing, care a descifrat codul Enigma folosit de nazişti, va fi vândut la licitaţie

alan_turing_81716100

Un caiet care i-a aparţinut lui Alan Turing, matematicianul britanic care a reuşit să descifreze codul Enigma folosit de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi vândut la licitaţie pe 13 aprilie, la New York, potrivit unui anunţ de miercuri al casei Bonhams, transmite Reuters.

Caietul conţine notiţe privind matematica şi tehnicile de calcul, iar organizatorii licitaţiei spun că manuscrisul de 56 de pagini ar trebui să se vândă pentru o sumă de cel puţin şapte cifre (de ordinul milioanelor de dolari, n.r.), o parte din bani urmând să fie donaţi în scopuri caritabile.

Alan Turing, ale cărui realizări şi viaţă personală sunt prezentate în filmul “The Imitation Game. Jocul Codurilor”, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal, a fost un geniu britanic al matematicii şi un pionier în ce priveşte tehnicile de calcul computerizat. Acesta a grăbit sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce a reuşit să descifreze codul folosit de Germania pentru codificarea comunicaţiilor de război.

EnigmaMachineTopCoverRemovedRNM

Caietul ce va fi scos la licitaţie pe 13 aprilie nu a fost niciodată expus public şi datează din 1942.

“Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi rare şi manuscrise în cadrul casei de licitaţii Bonhams.

“Conţinutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea”, a mai spus Hatton.

Alan Turing a lăsat caietul prietenului său Robin Gandy, care a adăugat propriile notiţe printre paginile scrise de Turing. Gandy a păstrat caietul ascuns până la moartea sa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>