Pages Navigation Menu

Umor… bacovian

Umor… bacovian

1374514_10151633291017653_1724126587_n

Cand fereastra te imbie cu privelisti care te fac sa-ti doresti mai mult sa o deschizi ca sa sari, decat pentru o gura de aer „proaspat”, creierul incepe sa functioneze usor atipic.

Daca tot scriu despre umor, mi se pare foarte amuzant ca niste cercetatori, care nu erau neaparat britanici, au constatat evidentul… ca orice cercetator care se respecta, de altfel. Ei spun ca in absenta luminii solare organismul nu functioneaza in parametri optimi, ceea ce afecteaza atat rezistenta noastra fizica, cat si psihica. Stupoare! De parca atunci cand nici soarele nu vrea sa se arate si sa vada baltile lasate de ploi e vreun masochist care sa se trezeasca radiind, dornic de plimbari lungi (si umede) in parc.

Ce e foarte interesant de observat insa este ca o data cu scaderea tonusului, creste… consumul de alcool. Asa se explica pub-urile pline mai tot timpul in zilele mohorate si numarul ceva mai mare de oameni care se leagana cand metroul s-a oprit deja in statie. Oricum, mai bine beat o zi decat deprimat sapte, pentru ca după o beţie urata o sa fii extrem de ocupat in restul de sase zile sa-ti regreti greseala si nu-ti mai ramane timp sa fii trist.

Pe acest fundal de toamna prelinsa pe geamurile noastre, fie ele si parbrize, cel mai tare ma amuza umorul bacovian. De fapt, perceptia mea asupra poeziilor lui Bacovia ca fiind amuzante, cel putin la fel de amuzante ca depresivii care sprijina mesele privind in gol cateva ore in sir si oftand de parca vor sa scoata pe piata capsule cu inspiratii profunde. De fiecare data cand ii vad ma minunez ca atunci cand am citit prima oara Plumb. Rezumatul poeziei este si va ramane pentru mine formula „atmosfera apasatoare”. Atat! Si ma intrebam de ce o fi stand unul in cavou, langa sicriu, unde aparent batea vantul, doar ca sa simta el atata apasare, reprodusa prin trimiteri permanente la plumb. E la fel de evidentă atmosfera ca şi concluzia cercetatorilor. Nu stiu daca firul ideii mele e usor de urmarit, insa de ce ai scrie o poezie despre starea din cavou? Sau, in cazul depresivilor despre care spuneam mai devreme, de ce ai iesi singur sa te uiti in golul dinspre geamul care pare ca se scurge pe pervaz?

Dragi predispusi la depresii, asculati-ma: Bacovia a murit de inima! Deci, cand e urat afara, luaţi-va prietenii si petreceti, spuneti bancuri, jucati carti, faceti dragoste… Numai nu va irositi bunatate de materie cenusie pe trei ore de uitat sec pe geam, pentru ca nu veti vedea nimic suficient de senzational sa va faca ziua superba! Si intre noi fie vorba, oricum nu ati vedea, ca va uitati in golul din dreptul geamului de fapt.

One Comment

 1. buna Sunt atât de încântat eu am gasit site-ul dvs., chiar daca l-am găsit din eroare,
  în timp ce eu cautam pe Google pentru altceva, Oricum eu sunt aici, acum și-ar dori doar
  să spun multe mulțumiri pentru un post remarcabil și
  frumos de interesant blog (Îmi place, de asemenea, tema /
  proiectul),eu nu am timp pentru a merge prin tot saitul, dar am marcat-o si l-am
  inclus, de asemenea, fluxurile RSS, asa ca atunci cand am timp, voi
  fi înapoi pentru a citi mai mult, vă rugăm să o țineti tot asa este
  o munca fantastica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>