Pages Navigation Menu

Ultimele vesti de pe Marte

Ultimele vesti de pe Marte

      In ultimele 687 de zile, Curiosity (Curiozitate), robotul celor de la NASA trimis pe Marte, a testat solul, mineralele si aerul de pe Planeta Rosie.

MarsRover2014Selfie_m_0624

      NASA a investit intre doua si cinci miliarde de dolari intr-un nou proiect, numit “Mars Science Laboratory”. Proiectul se bazeaza pe urmarirea activitatii unui robot cu sase roti trimis pe Marte sa culeaga informatii.

      Pe 24 iunie s-au implinit doi ani de cand robotul se afla acolo, adica un singur an conform functionarii planetei Marte: departarea fata de Soare face ca planeta sa graviteze in jurul lui intr-o perioada de doua ori mai mare fata de Pamant.  Motivul pentru care specialistii de la NASA au lansat aceasta misiune a fost sa afle daca a existat vreodata viata pe aceasta planeta, la nivelul microbilor si bacteriilor. Informatiile procurate de robot au dezvaluit faptul ca in zona numita Yellowknife Bay (Golful Cutitul Galben) putea fi locuita cu miliarde de ani in lume.

     In a opta luna in care se afla pe Marte, robotul a facut masuratori pentru a stabili nivelul de radiatii. In functie de datele obtinute, cercetatorii isi propun sa realizeze costumul special de care ar avea nevoie astronautii pentru o misiune pe “planeta rosie”.

     Un alt aspect investigat de robotul Curiosity priveste gazul metan de pe Marte: nu a detectat urme ale gazului, desi oamenii de stiinta se asteptau ca rezultatul sa fie pozitiv. Gazul metan este produs pe Pamant de organismele vii.

     Robotul a parasit zona Yellowknife Bay in iulie anul trecut. Acum se afla la poalele Muntelui Sharp (Ascutit), care masoara in jur de 5000 de metri. Acesta e ultimul punct pe care cercetatorii vor sa-l exploreze si vor sa afle cum s-au schimbat conditiile mediului de-a lungul timpului. Oficialii de la NASA au recunoscut ca niste probleme de ordin tehnic au ingreunat misiunea robotului in ultimul timp, dar echipa de specialistii a depasit dificultatile.

      Cercetatorii sunt nerabdatori sa afle noi informatii si sa finalizeze proiectul.

Sursa: http://www.mnn.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>