Pages Navigation Menu

TVR nu e salvată de premier

TVR nu e salvată de premier

Televiziunea publică se confruntă cu o situație financiară dramatică, fiind în imposibilitatea de a-și mai plăti impozitele și taxele.

Televiziunea Română

Televiziunea Română

După o discuție de trei ore în Parlamentul României, perioadă în care directorul TVR, Irinna Radu, a prezentat rapoartele conform cărora televizunea publică va intra în incapacitate de plată, premierul Dacian Cioloș a arătat că în acest moment oricâți bani s-ar pompa în TVR, aceștia vor fi cheltuiți fără ca situația televiziunii să se îmbunătățească.

Șeful Executivului a spus că legal nu are voie să dea niciun ban pentru salvarea TVR-ului.

 „Practic, televiziunea continuă să acumuleze datorii fără posibilitatea de a relansa un proces de restructurare și de relansare a activități. Până în luna martie, dacă nu se iau niște măsuri, televiziunea riscă să intre în incapacitate de plată. Ștergerea datoriilor nu ar rezolva problema, pentru că în câteva luni TVR-ul ar acumula din nou alte datorii. Dar ștergerea datoriilor printr-un sprijin de la bugetul de stat, așa cum stau lucrurile acum legal-juridic, nu este posibilă, pentru că ar fi considerat ajutor de stat”, a declarat Dacian Cioloș.

Până la rectificarea bugetară, care este programată pentru luna iulie, televiziunea națională nu poate primi niciun ban de la Guvern.

 „Ceea ce nu putem face oricât am vrea înainte de iulie este să dăm bani acum, în următoarele săptămâni, televiziunii. Să dăm bani în plus televiziunii acum ar însemna în primul rând să găsim banii respectivi, deci să-i luăm de undeva, dar ar însemna să facem rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară nu o putem face imediat”, a mai adăugat premierul.

În lipsa unor astfel de ajutoare, TVR intră în incapacitate de plată. În plus, este în pericol de a fi executată silit de o parte a salariaților pentru obținerea indexării salariilor prevăzute prin contractul colectiv de muncă.

„Am analizat cu colegi, cu avocați cu comitetul director cum am putea să oprim executările silite. Am făcut propuneri salariaților de a eșalona plățile. Cifra de cinci ani nu i-a mulțumit, ni s-au cerut doi sau trei ani, iar noi am spus că doi sau trei ani nu pot fi garantați pentru că ar însemna să semnăm și noi ca și alte conduceri ceva nerealist”, a spus Irina Radu, directorul interimar al TVR, în cadrul cadrul dezbaterii Comisiei de cultură reunite din Parlament.

Directorul interimar al TVR, Irina Radu, susține că una dintre soluții ar putea fi chiar intrarea în insolvență a televiziunii, însă, a declarat că decizia trebuie luată de Parlament.

Potrivit acesteia, TVR are în acest moment datorii de 100 de milioane de lei către bugetul de stat și alte 50 de milioane datorii către parteneri plus salariile celor 2.500 de angajați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>