Pages Navigation Menu

TUTANKHAMON, distrus de muncitorii muzeului din Cairo

TUTANKHAMON, distrus de muncitorii muzeului din Cairo

Una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea a fost complet distrusa de muncitorii Muzeului Egiptean din Cairo. Masca funerara din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, nu va mai putea fi admirata.

tutankamon_1

Mormantul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, pana cand arheologul britanic Howard Carter a reusit sa il gaseasca, dupa multi ani de sapaturi sterile. In urma unei operatiuni gresite de curatare, masca funerara a vestitului faraon a fost iremediabil distrusă, informeaza washingtonpost.com, citand specialisti ai Muzeului Egiptean din Cairo, unde acest celebru artefact este expus.

Anul trecut, barba mumiei s-a desprins total, fie in timpul unei operatiuni de curatare a mastii, fie pentru ca aceasta nu mai era bine prinsa, potrivit Associated Press, care scrie că a contactat trei specialisti de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului. In acel moment, cineva a avut ideea de a lipi barba cu adeziv, insa a fost folosita o substanta puternica, nepotrivită pentru astfel de antichitati – pe baza de rasina epoxidica -, iar masca funerara a fost distrusa, fara sansa de a mai putea fi vreadata reparata.

tutankhamon2 distrus

”Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietati ireversibile – rasina epoxidica se foloseste pentru lipirea pieselor din metal si piatra – si cred ca nu era potrivita pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon. Masca trebuia sa fie dusa la laboratorul de restaurare, dar se grabeau sa o expuna din nou si au folosit această substanta ireversibila, care se usuca foarte repede”, a declarat unul dintre specialistii muzeului pentru Associated Press (AP).

In decembrie 2014, patru sali dedicate faraonului Tutankhamon, supranumit si ”regele-copil” (pentru ca si-a inceput domnia in jurul varstei de 8 sau 9 ani), renovate recent in cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial pentru public.

Mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit acum aproximativ un secol, în anul 1922.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>