Pages Navigation Menu

Tradiționaliștii iubesc de Dragobete

Tradiționaliștii iubesc de Dragobete

Au trecut doar 10 zile zile de la Valentine’s Day, că iar trebuie să ne sărbătorim iubirea. Tradiționaliștii au spus de 14 februarie că așteaptă Dragobetele, însă agitația, mai ales din social media, nu e cu nimic mai presus decât cea de săptămâna trecută. Cine sunt Dragobetele și ce vor de la noi aflăm din istoria orală, transmisă din bătrâni, cu nelipsitele povești ale babei Dochia.

dragobete-traditii-romani

Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăreț nevoie mare. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic, el era la daci zeul care, ca un “nas cosmic”, oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. În decursul anilor, această tradiție s-a extins și la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în acesta zi.

Motivația preluării obiceiurilor păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc “pasăre” însemnând chiar “mesaj al cerului”.

De asemenea, Dragobete fiind și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui se organizau petreceri, iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii. Înainte de această zi, în sate se auzea zicala: “Dragobetele sărută fetele!”.

Credința populară româneasca spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul. Așadar, dimineața, îmbrăcați în cele mai bune haine, tinerii se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii și dacă timpul era favorabil, porneau cântând în grupuri către pădure sau prin lunci în căutarea ghioceilor și a altor plante miraculoase(folosite pentru descântece de dragoste). În cazul în care vremea era urâtă, aceștia se adunau la unii dintre ei acasă și se țineau de jocuri și de povești.

Bătrânii mai povestesc că de Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor, uneori le urmau logodnele adevărate, iar fetele și băieții se făceau frați de sânge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>