Pages Navigation Menu

Traditii si obiceiuri romanesti de Sfantul Nicolae

Traditii si obiceiuri romanesti de Sfantul Nicolae

cadoumos-nicolaeslimart

Sfantul Nicolae, sfant sarbatorit pe 6 decembrie, este considerat patronul Greciei si al altor orase din Europa Occidentala. De asemenea este considerat a fi unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii.

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscop de Mira, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III-lea d.Chr, intr-o familie de oameni bogati si crestini devotati. Crescut in spiritul povetei crestine: ,,sa imparti averea cu cei saraci”, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga mostenire pentru a ii ajuta pe cei sarmani.

ORIGINEA DE A DA O NUIA CELOR NEASCULTATORI

Nicolae, ajuns episcop la o varsta frageda, era ingrijorat de o posibila ruptura care ar putea avea loc in Biserica Crestina, i-a dat ereticului Arie o palma.  Astfel, conform Bisericii Ortodoxe, a ramas obiceiul ca cei neascultatori sa fie loviti cu o nuielusa in semn de avertisment. Aceeasi traditie spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar.

mos-nicolae

 TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI DE SFANTUL NICOLAE

In traditiile romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb. Calul alb este o aluzie la zapada care cade in luna decembrie . Sfantul Nicolae este iscoada diavolului; stapaneste apele, fiind patronul corabierilor; apara soldatii , motiv pentru care acestia il invoca in timpul razboaielor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se casatoreasca.

Copiii au fost invatati ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae vine si le incarca ghetutele sau cizmulitele cu dulciuri, fructe, jucarii, dar unii gasesc si cate o nuielusa.

In credinta populara Sfantul Nicolae se mai numeste si San-Nicoara. In unele zone din Romania, in ziua Sfantului Nicolae se aduc in casa crengute de pomi fructiferi care se pastreaza in apa pana de Anul Nou. Daca vor inflori pana atunci inseamna ca anul care vine va fi unul bogat. In alte zone, fetele se aduna in ajunul sarbatorii si fac placinte. La ora 21:00, navalesc peste ele flacaii si astfel incepe petrecerea.

Se mai zice in popor ca de Sfantul Nicolae incepe cu adevarat iarna, cand Mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Daca nu ninge de 6 decembrie, inseamna ca mosul a intinerit.

w560xh316_mos_nicolae_pg_33960600

Sursa: Pro TV & sfatul parintilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>