Pages Navigation Menu

Traditii de SFANTUL STEFAN. Ce sa NU faci in aceasta zi

Traditii de SFANTUL STEFAN. Ce sa NU faci in aceasta zi

Biserica Ortodoxa il praznuieste in a treia zi de Craciun pe Intaiul Apostol Mucenic si Arhidiacon Stefan, a carui nume este purtat de peste 400.000 de romani.

stefan newsup.ro

Sfantul Stefan a fost unul dintre cei sapte barbati ”plini de Duh Sfant si de intelepciune”, alesi de catre apostoli pentru a indeplini calitatea de diaconi. Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care il urmau pretutindeni si care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales sa ii conduca pe diaconi, Sfantul Stefan a fost numit Arhidiacon, potrivit Noului Testament,

  • Batranii povestesc ca in ziua de 27 decembrie este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pot pun viata in pericol.
  • Tot in ziua praznicului se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele mucenicului Stefan.
  • Crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau se judeca de mult timp cu persoane orgolioase e bine sa aducă in casa lor o icoana cu Sfantul Stefan, sfintita in aceasta zi.
  • In unele zone din Muntenia, dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac painici in forme rotunde, numite Painicile lui Stefan. Aceste dulciuri amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Dupa ce sunt sfintite la biserica in ziua praznicului, acestea se impart copiilor saraci.

 sfantul-arhidiacon-stefan

Viata Sfantului Stefan

Datorita rolului de diacon, Sfantul Stefan a intrat rapid in atentia fariseilor, care erau nemultumiti de faptul ca el predica public invataturile lui Iisus. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, el a fost adus in fata Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise si a lui Dumnezeu. Intrebat de acelasi Caiafa care al judecase pe Iisus cum raspunde acuzarii, Sfantul Stefan a tinut o lunga cuvantare, acuzandu-i, la randul sau, pe cei ce ii doreau pieirea

Sfantul  a fost gasit vinovat de blasfemie si condamnat la moarte prin lapidare. Dupa pronuntarea sentinței, conform Noului Testament, el a avut o teofanie, spunand: “Iata vad cerurile deschise și pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. El a fost dus in afara cetatii, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul martir – primul ucis pentru ca marturisise credinta in Iisus. Urmand exemplul acestuia, in clipa mortii el cere iertare pentru cei ce il ucid. Conform Noului Testament si traditiei crestine, printre cei ce l-au judecat si care au asistat la uciderea lui s-a aflat si Saul, convertit ulterior la crestinism, cel ce avea sa devina Sfantul Pavel.

Sfantul Stefan diaconul este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi di greco-catolici pe 27 decembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>