Pages Navigation Menu

TOP 10 efecte ale muzicii asupra minții

TOP 10 efecte ale muzicii asupra minții

     Poate chiar avem muzica in gene!

            Toti impatimitii muzicii stiu ce impact puternic are muzica asupra lor, asupra lumii interioare a fiecaruia. Muzica extraordinara poate transforma o zi obisnuita intr-una deosebita: o zi a spiritualitatii. Nu rar se spune ca in muzica gasesti alinare, descatusare, senzatii puternice. Ba mai mult, influenta muzicii se raspandeste prin codul nostru genetic, prin ganduri si se reflecta chiar in relatiile sociale.muzica efecte

            1.Dezvolta exprimarea verbala

            Un studiu realizat asupra unor copii cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani a aratat ca cei care faceau cursuri de muzica se puteau exprima mai bine si aveau abilitati vizuale mai bine dezvoltate.  Este o dovada a faptului ca avantajele de a invata sa canti la un instrument nu sunt numai pe plan muzical, ci se extind in zona cognitiva si cea a perceptiei vizuale.

            2.Iti da fiori

            Ti s-a intamplat cu siguranta sa simti fiori pe spate cand asculti muzica. Potrivit unor alte studii, asta li se intampla in proportie de 90% oamenilor cand asculta muzica. Efectul tine de personalitatea fiecaruia. Cel mai adesea, li se intampla persoanelor care au o profunda legatura cu muzica si care, probabil, canta la instrumente muzicale.

            3.Intensifica fericirea

            Daca nu simti fiori cand asculti muzica, nu trebuie decat sa te straduiesti putin mai mult. Contrar a ceea ce se credea, acest lucru functioneaza: s-a demonstrat ca oamenii care au incercat sa se simta mai bine in timpul auditiilor muzicale chiar au reusit. 

            4.Ne aduce impreuna

            Muzica poate fi considerata o activitate sociala: strange oamenii laolalta.

            Peste o mie de copii din Finlanda au participat la un proiect prin care s-au inmultit activitatile muzicale in scoli. Ei au declarat ca se simteau mult mai bine la scoala, in general, nu numai la activitatile muzicale. Sa canti intr-un cor este o experienta interesanta, stimuleaza lucrul in echipa si sincronizarea.

            5.Trateaza afectiuni ale inimii

            Daca nu trateaza cu eficienta aceste afectiuni, muzica te ajuta cel putin sa faci fata stresului si anxietatii – asociate cu boli ale inimii. Mai mult de 1500 de pacienti au luat parte la cercetari care au dezvaluit ca, ascultand muzica, se reduce ritmul accelerat al batailor inimii, scad tensiunea arteriala si senzatia de anxietate.

            6. Ridica moralul

            Principalul motiv pentru care oamenii asculta muzica este ca le schimba starea de dispozitie. Muzica are, intr-adevar, un efect de catharsis, declanseaza empatia. Dar se intampla ca melodiile triste sa-i binedispuna pe unii oameni. Prin muzica, se transmit atat emotii pozitive, precum si negative. Chiar daca melodiile sunt triste, studiile de specialitate arata ca cele negative sunt percepute mai putin.

            7.Vedem chipuri fericite

            Chiar si 15 secunde dintr-o piesa te pot face sa-ti schimbi modul in care percepi expresiile faciale din jur. Melodiile vesele au acest efect asupra oameniilor: ii percep si pe ceilalti ca fiind fericiti. Concluzia studiilor realizate in acest sens a fost ca starea de spirit pe care muzica o transmite este proiectata de catre ascultatori pe chipurile oamenilor din jur.

            8.Culoarea muzicii

            Muzica ii face pe oameni sa se gandeasca la culori, iar unele culturi atribuie anumitor genuri muzicale culori considerate specifice. Spre exemplu, mexicanii si americanii asociaza culorile inchise cu muzica trista, iar culorile deschise cu muzica vesela. Emotiile transmise de muzica sunt cele care dicteaza culorile cu care aceasta este asociata.

            9.Ajuta la recapatarea vederii?

            Cand vine vorba de atacuri cerebrale, in 60% dintre cazuri sunt afectate regiuni ale creierului care se ocupa cu perceptia vizuala. Pacientii nu mai vad obiectele aflate in partea opusa fata de zona creierului afectata. S-a constatat insa ca, in timp ce asculta muzica preferata, imaginile se clarifica.

            10.Copiii se nasc ca sa danseze.

            Pana la 5 luni, bebelusilor li se pare foarte interesant sa danseze: ei se exprima mai intai prin miscari ritmice ale corpului si abia mai tarziu prin vorbire. S-a observat ca bebelusii reactioneaza spontan pe diferite genuri muzicale si sunt fericiti sa danseze .

            Poate chiar avem muzica in gene!

           

Sursa: http://www.spring.org.uk

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>