Pages Navigation Menu

Toma Caragiu, actorul cu destinul curmat de ruine

Toma Caragiu, actorul cu destinul curmat de ruine

`- Am auzit ca lumea rade de dumneavoastra.

-Ea rade de mine, eu de ea`,  Toma Caragiu.

Toma Caragiu ar fi sarbatorit astazi cea de-a 88 aniversare, dar timpul nu i-a fost un bun aliat. La numai 52 de ani, in plina ascensiune, viata i-a fost curmata sub daramaturile blocului in care locuia, in urma cutremurului din 4 martie 1977.

Actorul Toma Caragiu s-a nascut in Grecia, la 21 august 1925, intr-o familie de aromani nu si-a uitat niciodata originile, “romanii si Romania au fost marea lui certitudine”, după cum spunea sora sa, Matilda Caragiu Marioteanu in volumul “Toma Caragiu. Ipostaze.”

Aventura familiei sale in Romania a inceput  in anul 1928, cand au decis sa se refugieze. Dupa o serie de peregrinari, au ramas in Ploiesti, unde actorul si-a definitivat cursurile liceale.

Dupa terminarea facultatii, a inceput sa joace pe scena Teatrului din Constanta. La numai 28 de ani era numit director al Teatrului de Stat din Ploiesti. Timp de 14 ani a fost actor-vedeta, dar si director al teatrului. A urmat apoi plecarea la Teatrul Bulandra din Bucuresti. Cu rolul din “Opera de trei parale”, in care a fost distribuit de Liviu Ciulei, a intrat in randul marilor personalitati artistice ale Teatrului Bulandra.

Toma Caragiu a facut roluri memorabile in teatru, a stiut sa se strecoare cu usurinta in pielea personajelor, oricat de diferite ar fi fost, indiferent daca a jucat roluri in comedii sau drame. Din 1947 si pana in 1976 a jucat in peste 65 de piese de teatru

Activitatea lui Toma Caragiu nu s-a limitat la teatru, fiind in egala masura un cunoscut om de televiziune şi un desăvârşit actor de film. Reusea sa-si puna amprenta pe orice rol, sa imbogateasca imaginea fiecarui personaj, sa puna un strop de umor acolo unde era nevoie.

In seara din 4 martie 1977 sarbatorea alaturi de prietenul sau, regizorul Alexandru Bocanet, finalizarea filmului Gloria nu canta, in care Toma Caragiu juca rolul principal.  Petrecerea le-a fost umbrita de cumplitul cutremur, care le-a adus si sfarsitul.

Comedia trebuie sa aiba adresa. Sa ia atitudine.” Toma Caragiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>