Pages Navigation Menu

Toate-s vechi si noua toate

Toate-s vechi si noua toate

Nu ne gandim mereu la ce  facem sau cum facem anumite lucruri. Pur si simplu le facem pentru ca le-am facut asa de cand ne stim. Dar atunci cand ne uitam cu atentie in urma, ne dam seama ca ceea ce credem ca este vechi, este de fapt nou. Iata aici cateva exemple:

Mancarea pentru animalele de companie

pet_food

Cand cainilor sau pisicilor noastre le este foame, ne ducem in mod automat la o punga de Kibble sau o cutie de carne ciudat gelatinoasa. Dar daca ne gandim logic, stim ca prietenii nostri patrupezi nu au mancat intotdeauna mancare specifica pentru animale. Avem animale de companie de mii de ani, iar alimentele preambalate au devenit populare in ultimul secol. Deci cand au ajuns animalele de companie sa aiba propriile mese dedicate?

 Numarul 0

zero

Zip. Zilch. Nil. Nada. Zero are atatea sinonime si are o insemnatate fundamentala incat n-ai crede ca este o inventive recenta. Dar este adevarat. Desi oamenii au inteles intotdeauna conceptul de nimic, zero nu a fost pe deplin introdus in matematica pana in secolul al 5-lea d. Hr. si nu a ajuns in Occident pana in anul 1200. Fara 0, chiar si calculele de baza au fost o provocare pentru matematicieni. Babionienii au fost primii care au recunoscut cifra “0”, ca un intreg ce sta intre negativ si 1.

 Oamenii

people

Oricat ne-ar placea sa ne gandim la noi insine ca fiind la fel de importanti ca viata pe pamant, oamenii sunt o aparitie noua si o specie relativ neimportanta. Pamantul are aproximativ 4.54 miliarde ani, iar existenta oamenilor pe el este de aproximativ 0,003% din vechimea lui. Iar daca vrei sa te simti si mai nesemnificativ, ia in considerare varsta intregului univers. Oamenii de stiinta estimeaza ca universul ar avea intre 12 si 14 miliarde ani. Daca ne gandim cat de multe lucruri au fost inaintea noastra, istoria omului nu reprezinta decat o secunda in cronologia universala.

Impozitul pe venit

taxes

Einstein a spus: “Cel mai greu de inteles lucru din lume este impozitul pe venit”. Pentru americani, aceasta afirmatie nu a fost adevarata decat dupa data de 15 aprilie 1955, cand unchiul Sam si-a cerut partea lui. De atunci americanii au spus ca moartea si impozitele sunt singurele garantii in viata. Dar este adevarat? In mare parte din istoria Statelor Unite, nu a existat niciun impozit pe venit. Impozitul pe venit nu a fost stabilit definitiv pana in 1913, odata cu Amendamentul al 16-lea. Chiar si dupa acel moment taxa nu s-a aplicat la toata lumea, ceea ce inseamna ca au existat oameni care nu au platit niciun impozit pe venit pana in 1942.

Adolescentii

Teenagers

Astazi, anii adolescentei sunt tratati ca o etapa unica a dezvoltarii umane. Adolescentii au propria lor muzica, carti, stiluri si exista chiar si ramuri ale psihologiei dedicate pentru a studia aceasta etapa de tranzitie. Avand in vedere cat de multa insemnanate ii acordam acestei perioade din viata unui om, este uimitor ca notiunea de “adolescent” este de fapt, destul de recenta. Cuvantul “adolescent” nu a existat pana cand muzicianul Bill Haley a folosit termenul in anii 1950.

Cele 3 mese pe zi

food1

Pentru aceia dintre noi din Occident, parintii si bunicii nostri au insistat atat de mult cu mesele noastre incat acum noi credem ca micul dejun, pranz si cina au existat din totdeauna. In realitate, mancatul de 3 ori pe zi este o practica destul de recenta si a devenit populara odata cu aparitia electricitatii. Inainte de asta, a treia masa pe zi a fost practic inexistenta, deoarece era dificil sa pregatesti alimentele in intuneric. De fapt, o masa dupa lasarea intunericului a devenit un simbol al bogatiei. In Grecia antica, nu era ceva neobisnuit pentru oameni sa manance doar o data pe zi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>