Pages Navigation Menu

Toata lumea are o carte in stomac

Toata lumea are o carte in stomac

În-Islanda-toată-lumea-scrie-și-citește-620x330

Islanda, o tara cu doar 300000 de locuitori, este o tara plina de scriitori unii mai talentati ca altii.  De asemenea, conform BBC, acest stat liliputan are mai multe carti publicate si mai multe carti citite – pe cap de locuitor – decat oricare alt stat din lume.

In limba islandeza exista o expresie care a devenit celebra “ad ganga med bok I maganum”. Aceasta expresie se traduce prin:  “toata lumea are o carte in stomac”.  Expresia se refera la faptul ca foarte multi islandezi sunt scriitori.  Statisticile au aratat ca unul din zece va publica cel putin o carte in decursul vietii sale.

Romanciera Kristin Eirikskdottir a declarat pentru postul britanic BBC: “Mediul este destul de competitiv… locuiesc alaturi de mama si de partenerul meu,  care sunt si ei scriitori cu norma intreaga. Dar incercam sa publicam in ani diferiti ca sa nu concuram prea mult unii cu altii”.

In Islanda, foarte cunoscute sunt scrierile “saga” (povestiri ce apartin unei literature scandinave vechi, in care faptele istorice se impletesc cu cele mitologice). Saga isi are originile in Islanda, secolului XIII. Erau relatate  intamplarile popoarelor scandinave care au ajuns pe micuta insula in secolul IX. Saga continua sa fie scrisa si in prezent. In Islanda,  orice gheizer sau vulcan are atasata o poveste cu eroi mitologici.

Reykjavik, capitala islandeza, a fost desemnat in 2011 de catre UNESCO, Oras al Literaturii.

646x404 (1)

 

Sursa: BBC

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>