Pages Navigation Menu

Tirgell – Biscuiti traditionali elvetieni

Tirgell – Biscuiti traditionali elvetieni

konfekt_groessen_25g_und_50g4

Tirgell reprezinta biscuiti cu miere, foarte subtiri, foarte tari imprimati cu o imagine asociata in general cu Cantonul Zurich in Elvetia. Producerea acestor biscuiti creste odata cu venirea frigului, mai ales in aproprierea Craciunului, avand totodata o perioada infloritoare din punctul de vedere al productiei in timpul paradei breslei, numita Sechselauten.

Biscutii au fost numiti in diferite moduri : Tirgell, Turgelli, Dirgelli. Cel mai probabil numele acestora provinta din dialectul torggeln care inseamna a framanta o coca groasa.

Cuvantul Tirgell  a fost pomenit pentru prima data in cadrul judecarii unei vrajitoare. Cea banuita a fi vrajitoare a tratat un baiat bolnav cu biscuiti cu miere (numiti Dirggely/ Dirggeli). Baiatul a murit si acea persoana a fost gasita vinovata de moartea acestuia prin administrarea acelor biscuiti, fiind executata. Procesul de judecata a starnit interesul asupra acestor biscuiti, pana atunci necunoscuti, multe persoane dorind sa ii guste.

descărcare

In secolele XV si XVI, ingredientele greu de obtinut pentru preparea Dirgelli-ului au facut din acest un produs de lux, accesibil doar celor bogati. Chiar si dupa o oarecare accesibilitate a ingredintelor, produsul era in continuare greu de procurat, dat fiind faptul ca numai brutarii din oras aveau dreptul sa il gateasca. Dupa ce toti brutarii au avut drept de pregatire a produsului, Tirgell a devenit mult mai cunoscut si mai usor de procurat.

Biscuitii Tirgell se faceau, in trecut, prin presarea unui aluat foarte rigid, subtire, prin amestecarea fainii cu miere, condimente picante si apa de trandafiri in niste forme de lemn sculptate manual. In foarte putine locuri se face acum Tirgell ca in trecut, dar chiar si in cazul unei productii de masa, cand imaginile sunt presate pe coca de aluat utilizand un cilindru mare, este necesara utilizarea degetelor pentru presarea aluatului pe detaliile de pe figurina.

Tirggel

Initial, biscuitii Tirgell reprezentau modalitate de a comunica, cele mai utilizate fiind imaginile romantice (mult mai usor de ascuns dovezile de parinti, mancand biscuitele). In plus, povesti biblice si istorice puteau fi spuse celor ce nu stiau sa citeasca prin intermediul biscuitilor Tirgell.

Famiile prospere obisnuiau sa isi imprime blazonul pe Tirgell  si sa il ofere la dineuri sau drept cadouri.

Sursa: www.crawfishandcaramel.com

Sursa foto: www.chroniclesfthyme.com; www.nike-kultur.ch ; www.konegger-tirgell.ch ;

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>