Pages Navigation Menu

Ţiparul sud-american acţionează ca un pistol cu impulsuri electrice

Ţiparul sud-american acţionează ca un pistol cu impulsuri electrice

Electric-Eel

 Ţiparii din bazinele fluviilor sud-americane Amazon şi Orinoco produc descărcări electrice de 600 de volţi, capabile să ucidă animale de talie mică şi să ameţească animale de mărimea unor cai, graţie unui mecanism de electroşocuri asemănător aceluia utilizat de pistolului cu impulsuri electrice.

“Acest lucru funcţionează exact ca un «Teaser»”, un pistol cu impulsuri electrice utilizat de poliţie, a explicat Kenneth Catania, profesor de biologie la Universitatea Vanderbilt, coordonatorul unui studiu publicat joi în revista americană Science, informează AFP.

Ţiparul sud-american, un peşte de talie mare, care poate să ajungă la o lungime de 2,5 metri şi la o greutate de 20 de kilograme, emite astfel de descărcări electrice care electrocutează victima, provocându-i contracţii ale muşchilor, permiţându-i răpitorului să îşi controleze victimele de la distanţă.

Oamenii de ştiinţă au observat că ţiparii, care au o vedere slabă şi vânează în ape mâloase, produc o serie de unde electrice, la fel ca un radar, pentru a-şi detecta prada în întuneric.

Anghilele electrice, care în pofida numelui lor sunt mai apropiate de somn, au un organism format din electrocite, celule electrice derivate din ţesuturile musculare. Acestea sunt de fapt mici “baterii” biologice, existente doar la câteva specii de animale de pe Terra.

Ţiparii şi ceilalţi peşti electrici i-au intrigat pe oameni încă din Antichitate. Egiptenii utilizau peştii-torpilă în tratarea epilepsiei, iar Michael Faraday studia ţiparii pentru a înţelege mai bine natura electricităţii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>