Pages Navigation Menu

Tinutul rasfatat de soare

Tinutul rasfatat de soare

Freiburg im breigsau 1

Langa izvoarele Dunarii, la poalele unor superbe dealuri impadurite, a fost intemeiat in 1120, orasul Freiburg im Breisgau. Dar nu cadrul natural idilic, ci zacamintele de argint din muntii Padurea Neagra si pozitionarea exceptionala (foarte aproape de Alsacia, Elvetia, Rin sau Dunare) i-au facut pe cei doi frati, Conrad I si Bertold al III-lea, duci de Zähringen, sa puna bazele unei piete independente (“frei” = liber, independent, “burg” = targ). Comunitatea, formata din comercianti si lucratori din diferite bresle, a capatat rapid  faima in Europa, iar acest lucru a fost marcat, in 1327, prin baterea unei monede proprii, la care au aderat si orasele din apropiere: Basel (Elvetia), Colmar (Franta) si Breisach (Baden-Württemberg, Germania). Astfel, s-a format Colectivul Rappenpfennig, despre care se spune ca ar fi reprezentat sursa de inspiratie pentru Uniunea Europeana.

Astazi, Freiburg numara peste 200.000 de locuitori si se lauda cu o economie solida, cu cea mai placuta clima din Germania si cu o multime de posibilitati de petrecere a timpului liber.

Obiectivul numarul unu este Piata Centrala sau Münsterplatz, in mijlocul careia se afla catedrala catolica din caramida rosie, a carei constructie a inceput la 1200. Arhitectura deosebita, care imbina stilul romanesque cu cel gotic si turnul inalt de 116 metri i-au facut pe unii istorici sa o considere cea mai impresionanta din lumea crestina.

In imediata apropiere, veti putea admira Vechea si Noua Primarie, Casa Negustorilor, Turnul Sf. Martin sau Turnul Svabilor (portile Orasului Vechi cu fatade pictate), edificii care va vor duce cu gandul la casuta din turta dulce din Hansel si Gretel. Tot aici, gasim si o mica “vedeta” a orasului, nelipsita in fotografii, canalul de apa. Acest rau artificial in miniatura reprezinta o inventie a localnicilor din secolul XIII, care ajuta la adaparea animalelor si la stingerea incendiilor. Prima functie se mentine si astazi, cateii fiind principalii beneficiari, insa nu trebuie sa va mirati daca veti vedea navigand, in uralele copiilor, machete de vapoare sau rate de plastic.

Freiburg im Breisgau3

O experienta deosebita ar putea fi si cazarea in cea mai veche unitate hoteliera din intreaga Germanie, a carei istorie se confunda cu cea a urbei. Hanul Zum Roten Bären (La Ursul Rosu) a fost consemnat prima data in 1311, iar facilitatile si servirea de exceptie au facut sa ramana foarte apreciat de catre cei pe care ii gazduieste. Aici puteti savura mandria culinara a bastinasilor, prajitura Padurea Neagra, dar si unul din vinurile obtinute in podgoriile din apropiere.

Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca Freiburg este un centru educational de renume, 30.000 de studenti urmand cursurile uneia dintre cele cinci universitati. Majoritatea activeaza la Albert-Ludwig, unde rector a fost candva marele filosof, Martin Heidegger. Aceasta infuzie de tinerete si-a facut simtita prezenta atat prin implicarea activa in ce priveste tehnologia (infiintarea cartierului Eco, sistemul de panouri solare, proiectarea unor parcuri si a unor cladiri noi), cat si prin optimism, frumusete si energie, dand astfel o nota de prospetime intregului habitat .

Spre final, va recomand sa urcati pe dealul Schlossberg (456 m), unde va puteti relaxa pe o banca, urmarind contopirea tiglelor rosii cu verdele copacilor sau de unde puteti porni intr-o aventura pe care nu o veti uita curand (zbor cu parapanta, mountain bike, tiroliana sau o expeditie cu un ghid in muntii din apropiere). Asadar, vizitati Freiburg si imprejurimile si nu veti regreta!

Freiburg im Breisgau2

Foto: tumblr.com

One Comment

  1. Materialele(foarte bine documentate) pe care le furnizezi imi starnesc interseul si dorinta de a vizita locurile descrise de tine. Luiza

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>