Pages Navigation Menu

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte – Ceasul biologic poate fi dat inapoi

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte – Ceasul biologic poate fi dat inapoi

ADN

Un studiu al Universitatii din California – Los Angeles, Statele Unite ne releva un ceas biologic inclus in ADN-ul nostru, care poate dezvalui o noua lumina despre procesul de imbatranire si cum sa franam acest proces. Noua investigare este prima incercare in identificarea ceasului intern capabil de a reda cu precizie varsta organelor interne, a tesuturilor si tipurile de celule. In mod interesant, s-a descoperit, de exemplu, ca tesutul mamar al femeilor imbatraneste mai repede decat restul corpului. Scopul acestei cercetari este de a ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine ce accelereaza si ce incetineste procesul de imbatranire al corpului uman prin localizarea “markerilor biologici” care mentin ora in corpul nostru. Cercetatorii americani au colectat informatii din 8.000 de mostre din 51 tipuri de celule prelevate din tot corpul, urmarind varsta in care afecteaza nivelele de metilare a ADN-ului inainte de nastere, pana la 101 ani.

Un aspect interesant descoperit a fost urmatorul: daca in timp ce majoritatea probelor biologice coincideau cu varsta lor cronologica, nu acelasi lucru se intampla si cu tesutul mamar. Asa cum am precizat mai sus, exista o diferenta notabila dintre varsta femeii si tesutul sau mamar. Astfel, un tesut sanatos mamar este de fapt cu doi-trei ani mai in varsta decat restul corpului. Dar daca o femeie are cancer de san, tesutul sanatos din apropierea tumorii este in medie cu 12 ani mai in varsta decat restul corpului si in acest mod ne putem ghida in descoperirile tesuturilor afectate de maladii.

In principiu, aceasta descoperire dovedeste ca oamenii de stiinta pot intoarce limbile ceasului biologic al corpului nostru pana la zero, dar in opinia lor, marea intrebare este daca acest ceas va controla procesul care duce spre imbatranire: “Daca va fi asa, ceasul va deveni un bio-marker important pentru studiul de noi abordari terapeutice pentru a ramane tineri” a declarat Horvath, cercetator la UCLA. De asemenea s-a descoperit ca ritmul de functionare al ceasului se accelereaza si se incetineste in functie de varsta : “Tic-tac-ul ceasului un este constant,este mai rapid cand ne nastem, merge mai alert cand suntem copii si adolescenti, iar de la varsta de 20 de ani ritmul scade si devine constant”, mai precizeaza cercetatorul.

UCLA a depus un brevet provizoriu pentru ceasul lui Horvath si studiile sale viitoare care se vor concentra pe ipoteza: daca se va opri ceasul biologic al corpului se opreste imbatranirea sau creste riscul de cancer?

Este adevarat, nu mai putin important este si ceea ce noi ne dorim: tinerete fara batranete dar exista riscul sa ne imbolnavim, sau sa lasam firul normal al lucrurilor sa isi mentina cursul firesc. Sa ne bucuram de tinerete, dar sa ajungem si batrani incaruntiti cu nepotei sau sa dam ceasul inapoi si sa traim o vesnica copilarie. Cert este un lucru: descoperirile in cercetare sunt din ce in ce mai avansate si curand putem sa ne facem o radiografie a tesuturilor si sa ne aflam varsta cu exactitate, nu numai prin prisma ridurilor care ne brazdeaza chipul.

Sursa: El Mundo.es

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>