Pages Navigation Menu

THE IMITATION GAME: O altă parte nevăzută a celui de-al Doilea Război Mondial

THE IMITATION GAME: O altă parte nevăzută a celui de-al Doilea Război Mondial

Un geniu reușește să scurteze un război și să salveze 14 milioane de vieți. Povestea unui om care a făcut față presiunilor și serviciilor secrete naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

https://pbs.twimg.com

Sursă: https://pbs.twimg.com

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, matematicianul Alan Turing încearcă să spargă codul naziştilor cu ajutorul altora din aceeaşi branşă.

În timpul iernii lui 1952, autorităţile britanice au pătruns în casa lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pentru a investiga un jaf care fusese anunţat de acesta. În final, au ajuns să-l aresteze chiar pe Turing, învinuindu-l de „indecenţă grosolană”, o acuzaţie care va duce la condamnarea sa devastatoare, pentru infracţiunea de homosexualitate.

Nici prin gând nu le trecea atunci oficialilor britanici că, de fapt, îl incriminau pe pionierul tehnologiei moderne a calculatoarelor. Este renumit faptul că a coordonat un grup divers de savanţi, lingvişti, campioni la şah şi ofiţeri ai serviciilor secrete, punându-se pe seama lui spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial.

 O portretizare intensă a unui om sclipitor şi complex, „The Imitation Game / Jocul Codurilor” urmăreşte un geniu care, sub o presiune cumplită, a ajutat scurtarea războiului, salvând mii de vieţi.

 

Sursa: https://pbs.twimg.com

Sursa: https://pbs.twimg.com

The Imitation Game nu este nicidecum un film despre război sau tragedie, ci mai degrabă unul care glorifică realizările extraordinare pe care le-a făcut profesorul Alan Turing pentru istoria omenirii – decriptarea maşinii Enigma şi scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu doi ani. Regizat de norvegianul Morten Tyldum, filmul surprinde punctele interesante şi terifiante din viaţa lui Turing.

The Imitation Game la OSCAR

 Este unul dintre cele mai bune filme ale anului. O spun criticii, care, au oferit recenzii extraordinare, dar și fanii s-au îndragostit de povestea formidabilă a lui Alan Turing. Jucat cu o naturalețe deosebită de către Benedict Cumberbatch, aflat la prima sa nominalizare la Oscar, Alan Turing este un personaj enigmatic, dar povestea geniului tragic aproape că era să nu mai ajungă pe marile ecrane.

 Înainte ca Benedict Cumberbatch să accepte rolul omului care a spart codul Enigma în Al Doilea Razboi Mondial, Leonardo DiCaprio a fost prima optiune. Dar starul din The Wolf of Wall Street a refuzat proiectul, așa că Benedict a intrat în scena. Fanii actorului susțin că nimeni nu ar fi putut sa joace mai bine acest rol și să captiveze atât dimensiunea umană, cât și genialitatea lui Alan Turing.

The Imitation Game a luat Oscarul pentru Cel mai bun scenariu-adaptare: Graham Moore .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>