Pages Navigation Menu

“Testamentul” din scrisoarea lui Abraham Lincoln

“Testamentul” din scrisoarea lui Abraham Lincoln

A&TLincoln

 Istoria pastreaza in ravasele sale nume celebre care au aparat drepturile civile cu timpul, cu puterea cuvantului sau cu insasi viata.

Luna trecuta, NewsUp.ro detalia intr-o suita de articole rascoala care nu a mai fost (celebrul mars de la Washington din 1963), condusa de Martin Luther King.

Cu un secol inainte ca `revolutia neagra` sa izbucneasca, America era condusa de Abraham Lincoln,  primul presedinte american care a abolit sclavia si a desavarsit unitatea statelor americane.

Lincoln a fost personajul filmului cu acelasi nume, care i-a adus regizorului faima si nominalizari la toate Festivalurile de Film ale anului 2013.  Numai la Premiile Oscas, capodopera cinematografica a fost nominalizata de 10 ori si a castigat doua premii:  pentru cel mai bun actor in rol principal ( Daniel Day-Lewis) si pentru cea mai buna scenografie (Rick Carter si Jim Erickson).

Cel de-al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite a avut patru copii, toti baieti : Edward Baker, William Wallace, Robert Todd si favorit lui Lincoln, Thomas (“Tad”). Doi dintre ei au murit in timp ce presedintele Lincoln inca traia.

Stia sa joace bine pe scena politica si sa fie inainte de toate om, un sot si un tata responsabil. Cu toate ca politica a inceput sa-i devina si `mama` si `tata`, Abraham Lincoln i-a scris o scrisoare directorului scolii unde invata fiul sau, scrisoare ce seamana mai mult cu un testament, daca i se da o nota de subietivism. Si-a iubit copiii certandu-i si jelindu-i in liniste pentru a nu o supara si mai tare pe sotia lui, care dupa ce si-a pierdut si cel de-al doilea fiu in razboi a inceput sa prezinte tulburari psihice.

“Fiul meu va trebui sa invete ca nu toti oamenii sunt sinceri si onesti.
Dar invatati-l daca puteti minunatia cartilor… si totusi, dati-i timp sa se gandeasca la misterul etern al pasarilor cerului, a albinelor de sub soare si a florilor de pe camp. In scoala, invatati-l ca e mult mai onorabil sa esueze decat sa triseze…
Invatati-l sa aiba incredere in propriile-i idei, chiar daca ceilalti ii spun ca se insala.
Invatati-l sa fie amabil cu oamenii amabili si dur cu cei duri. Incercati sa-i dati fiului meu taria de a nu urma multimea, sa nu urmeze turma…
Invatati-l sa-i asculte pe toti oamenii; dar invatati-l de asemenea sa selecteze ceea ce a auzit printr-un ecran al adevarului, si sa pastreze doar ce e bun.
Invatati-l, daca puteti, cum sa rada cand e trist… invatati-l ca nu e nici o rusine in a plange.
Invatati-l sa fie grijuliu cu cinicii si sa fie atent la lingusitori.
Invatati-l sa-si „vanda” creierul celor care dau mai mult, dar niciodata sa nu puna un pret pe sufletul si inima lui.
Invatati-l sa-si astupe urechile la barfa… si sa lupte cand crede ca aceasta este soluţia. Trataţi-l gentil, dar nu-l protejaţi, deoarece numai testul focului face otelul bun. Lasati-l sa aiba curajul de a fi nerabdator. Lasati-l sa aiba curajul de a fi brav.
Invatati-l sa aiba intotdeauna incredere sublima in el insusi, deoarece apoi va avea incredere in umanitate. Aceasta este o cerinta mare, dar vedeti totusi ce puteti face. Este asa un copil de treaba, fiul meu!”*

Presedintele Lincoln este acea imagine iconica a istoriei pe care dascalii o dau adesea exemplu in dicursurile tinute studentilor: tipul de politician pragmatic si fara prejudecati cand o cerea situatia, evidentiat prin joc si carisma.

Pe 15 aprilie 1965, la cinci zile dupa terminarea razboiului, presedintele Abraham Lincoln, in timp ce se afla la un spectacol de teatru, a fost asasinat de catre J. W. Booth, un fanatic sudist.

*Scrisoarea a fost preluata integral de pe pentrumintesisuflet.wordpress.com .

Sursa foto: wikipedia.org

100yearsofmovies.net

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>