Pages Navigation Menu

Tehnologia informatiei, din trecut pana astazi

Tehnologia informatiei, din trecut pana astazi

technology

Tehnologia informatiei (TI) sau Tehnologia informatiei si a comunicatiilor (TIC) este tehnologia necesara pentru procesarea datelor, procesarea, stocarea, prelucrarea, procurarea, convertirea si transmiterea informatiei in particular prin folosirea computerelor, calculatoarelor electronice. In engleza se spune IT Information Technology si ICT Information and Communication Technology. Acest termen a fost folosit pentru prima data de catre Leavitt si Whisler intr-un articol din revista Harvard Business Review in 1958.

Este posibil ca dezvoltarea IT-ului sa se compuna din patru faze: premecanic (3000 I.C-1450 D.C),  mecanic(1450-1840), electromecanic (1840-1940) si electronic (1940-prezent).

telefoane

Telecomunicatiile au aparut cu mult timp in urma. Primul aparat care transmitea vestile a fost telegraful optic si telegraful electric. In 1860 Maxwell a descoperit existenta undelor electromagnetice. In 1888 s-a inventat antena si coherorolul (semnal radio detector). In ultimii ani ai secolului XIX s-a inventat radioul prin combinarea antenei cu coherorolul si bobina.

Telegraful se pierde, dar cateva secole telegraful optic, sistem de comunicatie ,,la vedere” ii ia locul. Prin telegraful optic se transmiteau stirile. Astfel stirile au devenit tot mai cautate.

telegraf2

In 1947 s-a inventat tranzistorul. Radioul a devenit un instrument foarte accesibil.

In jurul anului 1950 au aparut calculatoarele. Acestea aveau noi elemente: placile integrate, microprocesorul si cipul. Calculatorul a fost utilizat mai intai pentru calcul. Apoi a inceput sa fie utilizat in istorie, arta, tehnica, transporturi, economie, sau pur si simplu in viata de zi cu zi. S-a nascut o noua disciplina informatica.

Tehnologia informatiei este utilizata in mai multe domenii: calculatoare, software, hardware, procesoare, structuri de date, limbaje de programare s.a. Toate elementele care prelucreaza informatii, cunostinte, date sunt integrate si sunt considerate ca facand parte din domeniul IT. In epoca actuala siliciul a pus stapanire mai intai pe tranzistorul de siliciu , iar apoi s-a trecut la  circuitele integrate. Noul sistem permite ca pe circuite mici sa se puna foarte multe informatii. Cu timpul societatea a devenit informatizata. A aparut, radioul, telefonul, televiziunea, informatica, internetul s.a. In ultimii ani nu numai de calculatoare s-a ocupat tehnologia informatiei, ci si de telefonul mobil, smartphone, televizoare cuplabile la internet, automatizarea automobilelor, aplicatii militare, CD-player, DVD,Ipod-urile, telefoane cu camera video sau foto, cu optiune de radio si tv.

Acum se foloseste tehnologia cablurilor wireless (fara fir).  Centrul propulsor al noilor mijloace de informare este familia de tehnologii caracterizate prin sigla C412: Comanda/Control/ Comunicatii/ Calculator/ Informatie/ Inteligenta. In momentul acesta filmele, jocurile, divertismentul, retelele sociale fac parte din viata noastra in fiecare zi. In zilele noastre nu se poate trai fara calculator. Un alt dispozitiv televiziunea digitala ia amploare.

Un clasament al tarilor care folosesc tehnologiile informatiei intocmit deU.I.T arata 178 de tari. Primele doua pozititii sunt ocupate de Suedia si Danemarca. SUA este pe locul 10. Islanda si Suedia au acel mai bun acces la internet. Romania ocupa locul II pe a treia lista de acces.

Institutiile de invatamant au introdus noi catedre , examene, profile si examene pentru a tine pasul cu vremea si tendintele din cadrul IT. Se cauta tot mai multi specialisti pentru a lucra in domeniul IT  si de a se ocupa de procesoare, hardware, software, calculatoare, retele s.a.

Legislatia in acest domeniu s-a dezvoltat datorita marii dezvoltari a industriei. In unele tari se pedepseste penal introducerea de virusi si hacking-ul anumitor resurse pe internet. In alte tari insa se reduc taxele sau chiar se exclud taxele pentru stimularea legislatiei IT-ului.

O noua etica este etica informaticii. Aceasta a fost stabilita de matematicianul Norbert Wiener in 1940. O parte din tehnica informaticii o reprezinta etica tehnologiei informatiei. Aceasta studiaza problemele de ordin moral aparute din cauza dezvoltarii tehnologiei informatiei. Acum accesul la informatii este mai mare, transmiterea lor se face mult mai repede. Din aceasta cauza  au fost consecinte negative si pozitive asupra dezvoltarii morale, sociale a oamenilor. Etica tehnologiei informatiei studiaza si problemele legate de securitatea informatiei , proprietate, dreptul de autor, acces, confidentialitate sau accesul la programele informatice. Mai cuprinde e-mailurile nesolicitate, websiteurile care instaleaza cookies si spyware  sa monitorizeze activitatea online.

Sursa wigipedia.org information-technology, e-scoala.ro, tehnologia informatiei wikipedia.org. poza :clopotel.ro, realitatea.net,timetv.ro, immromania.ro, altex.ro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>