Pages Navigation Menu

Tablouri recuperate de la nazisti, scoase la licitatie

sothebys

Patru tablouri confiscate de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial au fost scoase la vanzare de casa de licitatii Sotheby‘s, din New York, care se asteapta sa le vanda pentru suma de un milion de dolari, precizeaza Mediafax. Doua dintre aceste tablouri au facut parte din colectia personala a lui Hermann Goring, comandantul-sef al fortelor aeriene germane Luftwaffe si colaboratorul apropiat al lui Hitler, Goring contribuind in mare masura la confiscarea si distrugerea operelor de arta din tarile ocupate. 

            Tablourile au fost restituite proprietarilor de asociatia internationala Monuments Men, care in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, s-a mobilizat pentru a proteja operele de arta amenintate cu distrugerea de trupele naziste. 

Cele doua tablouri din colectia lui Goring apartin pictorului francez Jean-Baptiste Pater (1695-1736):  „La cueillette des roses” si „Le musicien” au fost confiscate familiei Rothschild si trimise la depozitul galeriei Jeu de Paume, din Paris in noimebrie 1940. Casa de licitatii le-a estimat  la 300 000 si 500 000 de dolari fiecare.

pater_jean_baptiste-la_cueillette_des_roses

Al treilea tablou este o lucrare a pictorului italian Francesco Gurado, ce infatiseaza o piata din Venetia si a fost estimat la o suma cuprinsa intre 200 000 si 300 000 de dolari. Tabloul i-a apartinut bancherului francez Andre-Louis Hirsch si a fost confiscat de nazisti in octombrie 1941.

Al patrulea tablou „Triumful lui Marcus Furius Camillus” semnat de Apollonio di Giovanni a fost estimat la o suma cuprinsa intre 150 000 si 200 000 de dolari. Acesta a fost confiscat din castelul baronului Edmond de Rothschild, din Ferrietes.

Mai mult decat atat Victoria and Albert Museum din Londra, va publica online doua registre care contin inventarul „operelor de arta degenerate”, confiscate de nazisti, precum si destinul acestora.  Adolf Hitler, care a fost respins la examenul de admitere la Academia de Arta din Viena, in 1907, considera ca arta moderna postimpresionista, precum si operele pictorilor expresionisti Vasili Kandinski si Otto Dix erau „dovezi ale unei minti bolnave”. Convins ca „oricine picteaza cerul verde si campiile albastre ar trebui sterilizat”, Hitler a dat ordin ca nu mai putin de 16 000 de opere de arta, inclusiv tablouri semnate de Van Gogh sau Man Ray, sa fie scoase din galeriile si muzeele din Germania. 

Pentru fiecare institutie, lucrarile confiscate au fost ordonate alfabetic, dupa numele artistilor si sunt insotite de informatii despre destinul fiecarei opere de arta in parte, folosind simboluri precum T (schimbat/getauscht), V (vandut/verkauff) sau X, daca opere a fost distrusa.

Misiunile efectuate de „Monuments Men” pentru salvarea unui numar cat mai mare de opere de arta, au fost in cea mai mare parte acte de voluntariat si stau la baza cartii „The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History”, de Robert M. Edsel. Cartea a fost adaptata pentru marele ecran in filmul „Eroii Monumentelor” (The Monuments Men), regizat de George Clooney, care are premiera in Romania pe data de 14 februarie. 

Link trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lyQtc309Y9M

 

Sursa: mediafax.ro

Sursa foto: eatlovesavor.com; arcadja.com

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>