Pages Navigation Menu

Superstitiile: produse ale mintii noastre?

Superstitiile: produse ale mintii noastre?

     Multi oameni au tendinta sa creada in superstitii si sa tina cont de micile ritualuri care le pot aduce „noroc”. Pentru unii, acesta este modul de a explica un succes sau un esec, in timp ce pentru altii, superstitiile reprezinta doar un comportament de turma.

     La un moment dat, oricare om a ocolit o pisica neagra, a amanat o intalnire programata la 13, nu a trecut pe sub o scara, nu s-a intors dupa un obiect uitat, a cautat un trifoi cu patru foi. Intrebarea este de ce adoptam astfel de obiceiuri, mai ales cand acestea ajung sa ne organizeze viata.

superstitii-1356615085

Personalitatile si superstitiile

     Fotbalistul olandez Johan Cruyff obisnuia sa-l loveasca in stomac pe portarul echipei sale inaintea fiecarui meci, jucatoarea de tenis Serena Williams bate mereu de cinci ori mingea in teren, iar Jennifer Aniston se urca in avion doar cu piciorul drept in fata. Tiger Woods, jucatorul de golf, poarta haine de culoare rosie, aceasta fiind culoarea care-i da putere, iar baschetbalistul Wade Boggs a afirmat ca joaca mai bine daca in seara precedenta meciului mananca cina bazata pe pui. Cameron Diaz obisnuieste sa bata in lemn cand aude ceva negativ, Emma Roberts, actrita din seria filmelor „Harry Potter”, nu trece pe sub scara, asadar nici vedetele nu scapa de obsesia superstitiilor.

De ce suntem superstitiosi?

      Un prim raspuns pentru aceste conduite, conform cnn.com, este capacitatea creierului de a retine si de a crea noi obiceiuri, deseori in mod inconstient De exemplu, acelasi site prezinta experimentul realizat de psihologul B. F. Skinner facut pe porumbei, studiu in care pasarile invatau diferite obiceiuri pentru a primi o recompensa. Concluzia psihologului care a realizat studiul a fost aceea ca superstitiile sunt mai presus de comportament pentru ca incercam intotdeauna sa repetam ceva care ne-a adus o reusita.

     Cand miza este ridicata, asa cum se intampla in sport, probabilitatea sa credem in astfel de jocuri creste. Unele ritualuri ii ajuta pe sportivi sa se relaxeze, sa aiba impresia ca detin controlul, arata CNN.

     O alta explicatie ar fi aceea ca ne pastram deprinderile pentru ca, fara sa stim, nu vrem sa vedem ce s-ar intampla daca am face un lucru diferit, ne este teama de necunoscut. Ritualurile, informeaza CNN, rezista pentru ca sunt parte din fiinta umana, parte din mostenirea noastra sociala si culturala.

     Trebuie insa mentionat ca superstitiile nu au o sustinere stiintifica, ele nu pot fi probate. Asadar, depinde de noi daca ne lasam ghidati de prejudecati sau alegem sa fim rationali in situatiile limita.

Sursa: http://www.bbc.com/future/story/20120327-why-do-we-have-superstitions

Sursa foto: http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-superstitii-legate-de-noaptea-dintre-ani-158706

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>