Pages Navigation Menu

Summit G20 – Sankt-Petersburg 2013

Summit G20 – Sankt-Petersburg 2013

Summitul G 20 din Sankt Petersburg reprezinta una dintre magnificele ocazii de armonizare si detensionare a relatiilor internationale. Aceasta intalnire s-a desfasurat sub auspiciile nedorite si terifiante ale prelungitei crize şi situatii neacceptabile pentru drepturile omului din Siria, dar si a ingrijorarii privind economia globala. 

1

 

Summitul s-a desfăşurat pe durata a doua zile (5-6 sept. 2013) si a reunit reprezentantii a celor mai importante 20 de state ale lumii prin presedintii si prim-ministrii acestora. Intalnirea a coincis cu Anul Nou Ebraic (Roş Hasana).

2

 

Barack Obama, presedintele Statelor Unite ale Americii, a sosit la Sankt Petersburg joi, 5.09.2013. Relatia relativ tensionata dintre Barack Obama si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a reflectat si prin pozitia ocupata la masa discutiilor. Barack Obama s-a aflat la o distanta de cinci persoane fata de Vladimir Putin.

3

 

Discutiile se pare s-au desfasurat sub influenta si magnetul binomului Obama-Merkel, dar si gazdele au incercat si reusit sa-si sustina si promoveze interesele si punctele de vedere. Desi criza siriana a fost cel mai sensibil subiect, fiind de cea mai mare actualitate, s-au abordat si subiectele economice, de colaborare diplomatica, de dezvoltate globala, de mediu etc. Reprezentantii celorlalte state au evitat sa-si prezinte o poziţie definitiva si transanta in cadrul summitului privind situatia creata in Siria si masurile ulterioare care ar trebui luate, dar in linii generale au sustinut pozitia SUA conform careia ceva trebuie facut intr-un mod absolut. Aceasta atitudine reticenta, dar categorica este in masura sa ofere lui Barack Obama un sprijin international, fie el si moderat moral in privinta unei interventii militare limitate SUA sau internationale in Siria.

4

 

Ieri, 6 sept. 2013, Barack Obama si Vladimir Putin s-au intalnit separat si au discutat timp de 20-30 minute. Intalnirea se pare ca a fost cordiala si dupa cum a sustinut inclusiv Vladimir Putin fiecare si-a prezentat punctele de vedere si pozitia, intalnirea incheindu-se nedecis, dar cu un respect si o relatie mai profunda intre cei doi mari lideri.

5

 

In acest context tensionat atat Rusia, cat si Turcia mai aproape de SUA si-au intarit fortele navale in Marea Mediterana, in timp ce forte navale si aeriene americane sunt prezente si bine consolidate in regiune.

Situatia din Siria risca sa contamineze regiunea, iar Israelul a luat deja masurile necesare in eventualitatea unor atacuri sau in cazul deteriorarii starii de pace fragila din Orientul Apropiat si Mijlociu. Iranul este acuzat ca este implicat in aceste probleme, iar in Egipt tulburarile sociale au aruncat tara in mare masura in haos. Astfel Levantul si Maghrebul “fierbe”, “Cornul Abundentei” a devenit un mit.

Cu siguranta insa nu putem fi de acord cu masurile luate de catre guvernul absolutist Bashar Al-Assad impotriva populatiei siriene (sirieni sau kurzi). Dealtfel Romania si-a prezentat opinia la nivel diplomatic si conducere. La fel un conflict civil prelungit pe durata a mai mult de doi ani, in urma caruia au murit zeci de mii de persoane intr-un mod inuman existand sute de mii de refugiati, nu poate oferi niciunui guvern (conducere) nicio justificare si in mod normal acel guvern nu se poate sustine si mentine mult timp in contextul actual al relatiilor internationale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>