Pages Navigation Menu

Statuile vii ale lacului Natron

Statuile vii ale lacului Natron

In nordul statului african Tanzania, langa granita Kenyana si la poalele muntelui Kilimanjaro sade o intindere de apa ce transforma animalele ce trec prin luciul sau in stane de piatra. Lacul Natran a dat nastere unor creaturi statuare calcifiate de o frumusete impunatoare si lugubra in acelasi timp.

Calcified-Reflected-Flamingo-Lake-Natron-2010_-nick-brandt-620x519

 

Concentratia mare de sare, monocarbonat si bicarbonat de natriu provenite din cenusa vulcanului Kilimanjaro a transformat lacul intr-o pata rosie inospitaliera. Conform publicatiei New Scientist, lacul este plin de bacterii si are o aciditate alcalina, cu un PH intre 9 si 10,5.

Se pare ca pasarile care trec pe deasupra lui sunt orbite de reflexiile puternice ale apei si cad lovindu-se de suprafata lucioasa ca de un geam. Specialisti de la Apalachian State University din Carolina de Nord au explicat ca, odata intrate in apa, substantele se lipesc de corp si provoaca o stare de discomfort, o arsura de care animalele incearca sa scape scaldandu-se tot in apele lacului. Substantele  adunate se usuca si transforma animalele in statui prafuite, dar mobile. Defapt, procesul prin care trec este fenomenul natural cel mai apropiat de mumificarea egipteana.

CALCIFIED-FISH-EAGLE-LAKE-NATRON-2012_nick-brandt-599x620

Fotograful englez Nick Brandt, care isi concentreaza munca exclusiv pe continental African, a descoperit animalele calcefiate pe marginea lacului si le-a dat din nou viata.

Calcified-Mousebird-Lake-Natron-2010_-nick-brandt-494x620

“Am luat aceste creaturi si le-am aranjat in pozitii firesti pentru a le fotografia, reanimate, o imagine a vietii dupa moarte”, scria el in cartea sa Across The Ravaged Land.

Totusi, nu toate animalele se transforma in statui. O specie de peste, Talapia, s-a adaptat perfect la conditiile de mediu si traieste in apele apropiate malului, care ating temperaturi de 60⁰C.

CALCIFIED-SWALLOW-LAKE-NATRON-2012_nick-brandt-620x620

Pentru curiosi si aventurieri lacul Natron ramane o destinatie cel putin exotica. In jurul lui nu exista localitati, doar triburi seminomade care exploateaza primitiv resursele minerale de pe mal, iar cel mai apropiat oras este Arusha, situate la aproximativ 100 km si de la care nu exista drum marcat.

soda_formations_on_the_surface_of_lake_natron_tanzania

Sursa: newscientist.com

livescience.com

Sursa foto: nickbrant.com

Wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>