Pages Navigation Menu

Stapanii marilor

Stapanii marilor

      Dintii-fosila arata ca rechinii ar putea rezista incalzirii globale.

 rechini

      Uniunea Internationla pentru Conservarea Naturii avertizeaza ca populatia de rechini este in pericol. 25 de specii sunt pe cale de disparitie. Topirea gheturilor din zona arctica duce la desalinizarea apelor in care traiesc rechinii, afectandu-i implicit.

     In baza unor descoperiri recente, specialistii spun insa ca exista speranta. Ei au analizat o fosila reprezentand dantura unui rechin tigru de nisip. Aceasta dateaza din Epoca Eocenului, cand salinitatea apelor era scazuta. “Caracteristicile perioadei sunt asemanatoare cu ceea ce s-ar intampla acum daca nu reducem emisiile de dioxid de carbon si efectul de sera”, declara cercetatoarea Sora Kim, autoarea studiului despre fosile.

     Sora Kim a analizat cantitatea de izotopi de oxigen din fosila pentru a afla informatii despre temperatura si salinitatea apei. A descoperit ca apa era saraca in saruri precum apa proaspata. Cu toate acestea, rechinul tigru de nisip a supravietuit, desi face parte din categoria speciilor de rechini care prefera apele foarte sarate.

        Studiul este important deoarece arata ca rechinii pot face fata schimbarilor climatice pe care specialistii le prevad: ei se asteapta ca temperaturile sa creasca, iar salinitatea marilor si oceanelor sa scada.  Descoperirea este cu atat mai relevanta cu cat studii anterioare au demonstrat ca rechinii si alte specii marine migreaza catre nord din cauza incalzirii globale care a afectat alte zone.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>