Pages Navigation Menu

Sonda spaţială Hayabusa-2, lansată cu succes, spre un asteroid primitiv

Sonda spaţială Hayabusa-2, lansată cu succes, spre un asteroid primitiv

hayabusa-2

Racheta japoneză H-2A a lansat cu succes, miercuri, sonda spaţială Hayabusa-2, care are programată în 2018 o “întâlnire” cu un asteroid primitiv, în cadrul unei misiuni care are ca obiectiv colectarea unor date inedite, ce ar putea duce la o mai bună înţelegere a originilor Sistemului Solar.

Lansarea a avut loc aşa cum era prevăzut la ora locală 13.22 (04.22 GMT) de la baza Tanegashima, după două amânări succesive din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, informează AFP.

De acum autonomă, Hayabusa-2 trebuie să se îndrepte spre 1999 JU3, un asteroid primitiv cu o formă aproape sferică şi un diametru de mai puţin de 1 kilometru, lângă care va ajunge la jumătatea anului 2018.

Obiectivul misiunii constă în colectarea unor eşantioane de material cosmic de sub suprafaţa acestui corp ceresc care conţine carbon şi apă, pentru a identifica materiile organice ce existau în spaţiu la originea Sistemului Solar. Revenirea pe Terra este programată pentru sfârşitul anului 2020.

Hayabusa-2 va lansa un vehicul spaţial robotizat, denumit Minerva2, şi un robot denumit Mascot (echivalentul lui Philae, robotul din misiunea Rosetta), creat de Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa şi de omologul său german, DLR. Plasate pe asteroid, cele două mici vehicule spaţiale Minerva2 şi Mascot vor analiza, in situ, suprafaţa asteroidului.

Apoi, sonda Hayabusa-2 va trebui să facă faţă unei provocări tehnologice spectaculoase: va lansa un proiectil şi se va “ascunde” în spatele asteroidului, în timp ce acel proiectil va exploda deasupra lui 1999 JU3, proiectând în mod violent o bilă din metal, care ar trebui să facă un crater cu un diametru de câţiva metri.

Hayabusa-2 va reveni apoi în locul iniţial şi se va plasa pe asteroidul “rănit”, pentru a recolta materiale de pe scoarţa acestuia. Eşantioanele vor fi stocate în capsula care va reveni pe planeta noastră.

Luna trecută, micuţul robot Philae a reuşit o performanţă istorică, plasându-se pe o cometă, marcând astfel o premieră în domeniul explorării spaţiale, realizată în cadrul misiunii spaţiale europene Rosetta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>