Pages Navigation Menu

Sonda Rosetta a trecut “foarte aproape” pe lângă cometa Ciuriumov-Gherasimenko

Sonda Rosetta a trecut “foarte aproape” pe lângă cometa Ciuriumov-Gherasimenko

Rosetta

Sonda europeană Rosetta a trecut “foarte aproape”, la numai 6 kilometri altitudine, pe lângă cometa Ciuriumov-Gherasimenko, o premieră care va permite cercetătorilor să afle mai multe detalii despre aceste corpuri cereşti considerate cele mai primitive din Sistemul Solar.

Potrivit lexpress.fr, sonda s-a apropiat cel mai mult de cometă sâmbătă, la prânz.

Obiectivul acestei apropieri este de a continua cartografierea extrem de precisă a cometei, până la cele mai mici detalii, respectiv firele de praf mineral care acoperă solul. De asemenea, specialiştii vor să afle mai multe lucruri despre jeturile de gaz emise de cometă.

Apropierea realizată sâmbătă a fost programată de specialişti, timpul fiind un element foarte important, pentru că Ciuriumov-Gherasimenko se apropie din ce în ce mai mult de Soare şi din acest motiv expulzează mult mai multe jeturi de gaze şi praf, fapt care ar fi făcut din ce în ce mai dificil survolul la o altitudine atât de mică.

“Vor mai fi survoluri în timpul misiunii, dar nu la distanţă atât de mică şi nu în această configuraţie geometrică cu Soarele”, a explicat pentru publicaţia Le Monde Pascal Martin, responsabil al misiunii din partea Agenţiei Spaţiale Europene.

Abia luni specialiştii vor putea recupera şi analiza imaginile realizate de sonda Rosetta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>