Pages Navigation Menu

Silozul, de Hough Howey (Recenzie)

Scrierile science-fiction abunda in viziuni glorioase despre viitor si intrebari filosofice asupra locului omenirii in univers. O lectura atragatoare chiar si pentru cei mai pretentiosi cititori este romanul postapocaliptic Silozul, semnat Hough Howey.

silozulDesemnata ca fiind un hit in lumea Sf-ului, cartea debuteaza cu povestea a doi soti, Holston si Allison, primul capitol fiind cel care da tonul tuturor actiunilor ce vor urma.

Holston este personajul care pledeaza pentru respectarea legii cu pretul vietii sotiei. Copilaria lui Holston parea ceva petrecut cu doua sau chiar trei vieti in urma, ceva de care se bucurase altcineva. Nu el. El avea in urma o intreaga viata de serif, atarnand greu, taind legatura cu taramul acela. Si, mai recent, intrase in a treia etapa a existentei sale – o viata secreta, dincolo de copilaria si de functia pe care o ocupase. Allison este un cercetator inrait si va descoperi ca Silozul are o istorie mult mai vasta decat cea pe care o cunosc locuitorii celor 150 de etaje.

Dupa o criza a sotiei sale, Allison, care a dus catre intemnitarea ei in camera cu usa galbena, urmeaza si randul lui. Allison rascoleste trecutul si prin intermediul surselor descopera ca revolta la care au asistat nu este ultima, insa documentele care atesta existenta celorlalte au fost distruse. Silozul este o lume total lipsita de viata. Detinutii privesc realitatea pe ecranele imense din cantina, insa peisajele sunt doar in nuante de gri si crem.

Dorinta de a nu mai trai in minciuna, alimentata de imaginile din interiorul silozului, le aduce sfarsitul celor doi soti, Allison si Holston.

Allison moare in timp ce face curatenie in siloz, activitate despre care se stie ca are un singur drum: moartea. Asadar, isi pierde viata sub ochii lui Holston, acesta privind-o pe ecrane cum se sufocata in contumul creat de Nelston. Toxinele i-au mistuit mai intai straturile de captuseala pulverizata, apoi costumul si, in final, viata ei.

Dealurile verzi si aerul azuriu, proaspat, revitalizant  devin vise greu de indeplinit. Dupa moartea sotiei, Holston se ofera voluntar in actiunea de curatare a silozului. Prefera  sa se alature unei stafii, decat sa fie bantuit de ea.  Si el va muri din cauza constumelor  strangulatoare si mari, in fata carora sunt neputinciosi.

Urmatoarele parti ale romanului pun cititorii in garda pentru ca incepe o descoperire a silozului si o incercare de a-l inlocui pe Holston. Cel care parea de neinlocuit are acum o umbra. Primarul se foloseste de aceasta situatie si traieste o noua poveste de iubire, in urma careia va muri otravit, apa infectata fiind destinata partenerului.

Cat de multe ramificatii poate avea romanul de aproximativ 800 de pagini si cat de savuros devine o data cu inaintare in poveste, nu veti afla altfel decat citind.

SF-ul nu a fost niciodata mai placut sau mai ancorat in realitate. Chiar si lumea noastra, cu o doza semnificativa de libertate si democratie, incepe sa se transforme incet, dar sigur intr-un siloz.

Romanul Silozul reuseste sa ofere mai mult decat divertisment si actiune – ridica intrebari tulburatoare despre identitate si esenta umanitatii, examineaza potentialul si pericolele noilor tehnologii, precum si evolutia deliberata a unor personaje care traiesc, respira si uneori mor in slujba comunitatii lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>