Pages Navigation Menu

Siberia isi deschide pantecele: trupuri mumificate accidental in masti de cupru, cu o vechime de peste 1000 de ani

Siberia isi deschide pantecele: trupuri mumificate accidental in masti de cupru, cu o vechime de peste 1000 de ani

mumie 1

Oamenii de stiinta au reluat cercetarile sa descifreze misterele civilizatiei medievale cu conexiuni in Persia, pe marginea Arcticii Siberiene.
Cele 34 de morminte un foarte adanc sapate de arheologii de la Zeleniy Yar, arunca mult mai multe intrebari decat raspunsuri . Dar un lucru este clar : acest loc aflat la 29 km de Cercul Arctic, a fost o răscruce de drumuri comerciale, de o anumita importanta, acum un mileniu.
Necropola medievala cuprinde 11 trupuri cu cranii sfaramate sau lipsa si schelete distruse. Cinci mumii s-au dovedit a fi invaluite in cupru, de asemenea erau elaborat acoperite cu blana de caprioara, lup sau urs. Printre morminte a fost descoperita doar o femeie , minora , fata ei avand o masca din placi de cupru . Nu exista femei adulte .
In apropiere au fost gasite trei mumii apartinand unor sugari – toate de sex masculin, avand masti de cupru. Ei au fost legati in patru sau cinci cercuri de cupru, de cativa centimetrii latime.
In mod similar, un barbat cu parul roscat a fost gasit , protejat de la piept in jos de placute din cupru. In locul sau de odihna, a fost gasit un topor de fier, blanuri, si o catarama din bronz reprezentand un cap de urs.
Picioarele celor decedați sunt toate orientate spre raul Gorny Poluy, avand o semnificatie religioasa. Ritualurile de inmormantare sunt necunoscute la experti.mumie 2
Au fost gasite artefacte incluzand boluri de bronz provenind din Persia , unele de la 3700 mile sud – vest , datand din secolele X sau XI . Unul dintre morminte dateaza de 1282, potrivit unui studiu al inelelor de copac, in timp ce altele sunt considerate a fi mai vechi.
Spre deosebire de alte locuri de inmormantare in Siberia, de exemplu, in Munții Altai , sau cele ale faraonilor egipteni , in cazul acestor morminte, scopul nu pare sa fi fost mumificarea , prin urmare, conservarea lor pana in timpurile moderne a fost un accident.
Solul in acest loc este nisipos si nu este permanent inghetat. O combinate in utilizarea cuprului , care a impiedicat oxidarea si o scadere a temperaturii in secolul al XIV-lea , se afla in spatele acestei bune conservari.
Natalia Fyodorova , cercetatoare a Academiei de Stiinte a Rusiei , a declarat : ” Nicaieri in lume nu exista atat de multe ramasite mumificate gasite in afara permafrost sau mlastini. Este un sit arheologic unic” .
In 2002 , arheologii au fost fortati sa opreasca activitatea pe sit-ul arheologic ca urmare a obiectiilor formulate de localnicii din peninsula Yamal , taramul renilor si a bogatiilor cunoscut de localnici ca “the end of the earth “. Localnicii s-au temut ca cercetatorii vor deranja sufletele stramosilor. Cu toate acestea, cercetarea este in desfasurare din nou, inclusiv un studiu genetic sub indrumarea dl profesor Alexander Pilipenko, cercetator al Institutului de Citologie si genetica, Filiala siberiana a Academiei Ruse de Stiinte.
Natalia Fyodorova considera ca zdrobirea craniilor ar fi fost facuta la scurt timp dupa moarte, „pentru ca rudele sa fie protejate de vraji misterioase pe care le-ar putea emana decedatul”.

Stiinta nu inceteaza a ne uimi si ne trezeste constiinta ca nu suntem singuri, sau ca, mai mult decat atat, stramosii nostri au stiut sa lase vie amintirea despre ei, credintele si ritualurile lor. Inca ne mai transmit semnale, chiar si de dincolo, si stabilesc conexiuni cu noi prin obiectele ramase, obiceiurile si modul de trai pe care l-au dus. Chiar daca patrunde in intimitatea trecutului, stiinta isi cunoaste limitele si respectul fata de stramosi, nu vrea decat sa desluseasca misterele istoriei.mumie 3

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>