Pages Navigation Menu

Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Creștinii ortodocși îl pomennesc în data de 20 iulie pe Sfântul Ilie. Fiind o divinitate populară care a preluat numele de la Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, prăznuirea Sfântului Ilie marchează mijlocul verii pastorale.

Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Sfântul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profeții Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, dincolo de Iordan. Totodată, de la numele acestei localități se trage și numele prorocului.

Sfântul Proroc Ilie a trăit pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit în ținutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani. Regele Ahab s-a căsătorit cu Isabela, o prințesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal. Ahab, prețuind frumusețea femeii mai mult decât credința în Dumnezeul părinților săi, și-a obligat poporul să se închine zeului Baal, încurajând în acest fel idolatria.

Toate aceste fapte au atras mânia lui Dumnezeu, iar Sfântul Proroc Ilie a primit misiunea de a mustra pe rege pentru faptele săvârșite și de a întoarce poporul la credința monoteistă. Mustrându-l pe Ahab, Sfântul Ilie îi spune:

“Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!”(3 Rg 17;1).

Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit. În urma lui, seceta și foametea a cuprins toată țara. Atunci s-a împlinit cuvântul lui Moise către poporul evreu:

“Cerurile tale, care sunt deasupra capului tău, să se facă aramă și pământul de sub tine fier” (Deuteronomul, 28; 23).

Dumnezeul l-a ascultat pe Sfântul Ilie, iar după trei ani și jumătate, dovedindu-se că numai credința în Dumnezeul lui Ilie este cea adevărată, poporul iudeu și-a recunoscut greșeala de a se fi închinat zeului Baal, strigând:

“Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat”.

Rugându-se atunci Ilie, o ploaie a răcorit pământul și foametea a încetat. Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc, potrivit Agerpres.

Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Sfântul Ilie: Superstiții și Tradiții

Tradiții și Superstiții

Una dintre superstiții spune că nu este voie să se mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie. De asemenea, nu este permis ca aceste fructe să se lovească unul de altul, întrucât ar chema astfel grindina care ar distruge plantațiile.

Altă superstiție de Sfântul Ilie  mai spune că în această zi  se culeg plantele de leac, se recoltează mierea și nu se lucrează. 

Citește și: Traditii de SFANTUL STEFAN. Ce sa NU faci in aceasta zi

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>