Pages Navigation Menu

Secretele puterii politice. Decalogul Chomsy

Secretele puterii politice. Decalogul Chomsy

Avram Noam Chomsy este un lingvist american, profesor universitar la Massachusetts Institute of Technology (MIT), dar si o personalitate marcanta a scenei politice din SUA. Chomsy a dezvoltat cateva principii simple pe care se bazeaza puterea politica pentru a manipula poporul. Aceste reguli sau strategii de diversiune, cum le numeste domnul Avram, au fost sintetizate in ceea ce numim decalogul Chomsy.

Secretele puterii politice

1. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele sale adevarate. – Politicienii ne distrag atentia de la propriile problemele, indreptandu-ne atentia catre probleme cu un impac mare.

2. Poporul trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii. – Politicienii inventeaza false amenintari (da!), sau creeaza probleme grave, venind apoi cu solutii.

3. Poporul trebuie permanent pregatit pentru ce e mai rau. – Politicienii promoveaza o imagine de preocupare pentru ameliorarea conditiilor tot mai sumbre, dupa cum sustin ei, din viitor.

4. Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernul ii pregateste spre a trai mai rau este tot spre binele lui. – Politicienii obtin acordul de moment al poporului pentru masurile dure din viitor. Asa, omul de rand ne obisnuim cu ideea daca suntem preveniti.

5. Poporul trebuie sa aiba o gandire care sa nu ii permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte. – Politicienii se adreseaza oamenii ca si cum s-ar adresa copiilor, in acest fel indreptandu-ne catre o gandire superficiala, predispusa la intoxicari cu informatii.

6.Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si sa actioneze sub impulsul emotiilor. – Politicienii incurajeaza reactiile emotionale pentru ca sunt cel mai usor de manipulat.

7. Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa-i ocupe timpul si sa-l demotiveze in atingerea unor idealuri superioare. – De asta se ocupa sistemul de invatamant corupt (nu in toate cazurile!) care ne incurajeaza la ignoranta.

8. Poporul nu trebuie sa aiba acces la mijloacele de informare complete, exacte, corecte si obiective. – Politicienii incurajeaza acele mijloace de comunicare in masa care ne trag in jos, precum emisiunile si serialele vulgare.

9. Poporului trebuie sa ii fie indus spiritul de turma. – Politicienii incearca sa ne elimine impulsul de a ne revolta, transformandu-ne in acest fel intr-o masa de oameni usor de controlat.

10. Poporul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare.

In concluzie, inainte de a ne increde  in vorbele politicienilor, ar trebui sa parcurgem acest decalog, sa vedem cate reguli se aplica, si apoi sa decidem daca ne alaturam turmei sau nu. Insa, sa nu uitam, desi politienii ne vor ca niste marionete, avem dreptul sa ne formam opinii si chiar sa le impartasim. Nu trebuie sa tinem capul plecat si sa ne lasam manipulati!

Sursa: Cotidianul

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>