Pages Navigation Menu

Secretarul de stat pentru Culte afirma ca Statul roman nu e un stat laic

Secretarul de stat pentru Culte afirma ca Statul roman nu e un stat laic

“Statul roman nu e un stat laic asa cum vehiculeaza diversi oameni care vor sa induca opinia lor conform careia statul ar trebui sa fie laic in sensul de a fi total dezinteresat de religie si chiar impotriva religiei”, a afirmat secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

catedrala-mantuirii-neamului

Oficialul a comentat ca “pentru statul roman, religia, cultele religioase au un aport eminamente pozitiv in societate si este important ca mai ales aceste 18 culte religioase, in care se regasesc peste 99% din cetatenii Romaniei, sa fie active in spatiul public”.

“Suntem intr-un regim de neutralitate a statului in plan religios, in sensul ca niciun cult nu e privilegiat, nu avem o biserica de stat, ci toate cultele sunt egale in fata legii. In acelasi timp, aceasta neutralitate este, cum spuneam, conotata pozitiv, in sensul ca statul vine in intampinarea fenomenului religios”, a continuat Victor Opaschi.

Secretarul de stat a precizat ca doar anul trecut au fost alocate peste 10 milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului. “Bucurestiul e singura capitala europeana care nu are o catedrala reprezentativa”, a declarat Victor Opaschi.

ARTICOLUL 29 din Constitutia Romanieie precizeaza:

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.

(4) În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.

(6) Părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>