Pages Navigation Menu

Se trimit oameni pe Marte

Se trimit oameni pe Marte

      O noua misiune are loc pe planeta Marte. Astfel, organizatia non-profit Mars One si compania americana Lockheed Martin au incheiat un parteneriat, care a devenit in cele din urma destul de controversat. Cu toate acestea, el este in curs de desfasurare.

MarsOneLanderConcept_m_0701

       Ideea de a trimite oameni pe Marte nu le-a suras olandezii de la Mars One. Acum, ei accepta propuneri in legatura cu ce aparatura sa contina nava lor pentru o misiune pe “planeta rosie”.

      Misiunea este planificata pentru luna august a anului 2018, iar nava va avea la bord numai echipamente, nu si oameni. Prin aceasta misiune se fac pregatiri pentru o viitoare vizita a oamenilor pe planeta Marte. Cei de la Mars One au declarat ca vor sa realizeze  a doua plecare in 2024: se gandesc sa trimita in spatiu cate patru oameni o data la doi ani. Calatoria pentru ei va fi numai dus, iar organizatia are deja 750 de astronauti dispusi sa faca acest lucru.

      Co-fondatorul organiziatiei olandeze, Arno Wielders, a mai declarat ca organizatia solicita sprijinul comunitatii stiintifice in cautarea celor mai bune idei care sa-i ajute cu proiectul. Ei nu asteapta idei in ceea ce priveste misiunea din 2018, ci in legatura cu viitoarea colonie pe care o vor stabili pe Marte incepand din 2024.

     Nava pentru misiunea din 2018 va fi construita pe aceeasi platforma pe care a fost construita si cea pentru proiectul Pheonix al celor de la NASA din 2007. In proiectarea navei, Mars One se bazeaza pe sprijinul companiei americane Lockheed Martin. S-a facut apel si la universitatile de profil din intreaga lume, din partea caror se astepata propuneri de tip experiment, aparatura sau orice alta idee folositoare. Apelul a fost gandit sub forma unui concurs, urmand ca propunerile care vin din partea lor sa fie votate. Organizatorii spun ca sunt interesati atat de latura stiintifica, precum si de cea educationala.

          Echipamentele ce urmeaza sa mearga pe Marte vor avea toate dotarile necesare pentru a testa solul, apa din sol si posibilitatea de extragere a acesteia si vor contine un panou pentru a genera energie si un sistem video care va transmite totul in timp real cercetatorilor ramasi in laboratoare. Practic, aceasta prima misiune are scopul de a teasta conditiile si de a pregati terenul pentru stabilirea oamenilor pe Marte.

            Pe langa echipamentele de testare si cele venite din partea univertitatilor, organizatia intentioneaza sa mai trimita alte doua incarcaturi – care isi vor gasi finantatorul in urma unei licitatii. Incarcaturile pot consta in experimente stiintifice sau tehnice, pot fi campanii de publicitate sau orice altceva. Pana acum au fost trimise pe Marte numai cele autorizate de NASA, dar cei de la Mars One spun ca acum vor sa dea oricui ocazia de a-si sustine proiectul sau produsul.

            Toate propunerile vor fi evaluate cu atentie, intrucat cei de la Mars One si Lockheed Martin vor sa aiba aparatura de calitate pentru misiunea din 2018.

Sursa: http://www.mnn.com/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>